FNV komt met hoogste looneis in 30 jaar: 5 procent erbij
Vakbond FNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van 5 procent met een bodembedrag van 100 euro bruto per maand.
Dit is de hoogste looneis in ruim dertig jaar, aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha tegen Radio EenVandaag. Dit jaar bedroeg de looneis 3,5 procent.
Traditioneel komt de vakbond rond Prinsjesdag met zijn looneis. Gezien de fikse krapte op de arbeidsmarkt en de economische groei vindt de bond het de hoogste tijd dat de werkenden daar iets van merken in hun portemonnee.
Behalve hogere lonen zet de FNV ook in op meer zekerheid en meer vaste banen. Volgens de bond moeten werkgevers stoppen met concurrentie op arbeidskosten, hun verantwoordelijkheid nemen en weer investeren in alle werkenden.
'Achterhaald'
Wat werkgeversvereniging AWVN betreft, mag de looneis meteen de prullenbak in. Volgens de werkgeversclub is die bij voorbaat 'achterhaald'. ,,De tijd dat een centrale looneis ook maar enige betekenis heeft aan de onderhandelingstafels ligt ver achter ons", luidt de reactie.
Volgens AWVN laat de praktijk van de cao-onderhandelen al jaren zien dat onderhandelaars zich laten leiden door de situatie in bedrijf en bedrijfstak en maken zij afspraken die daarbij passen.
De belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers is betrokken bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Postbezorgers PostNL krijgen 8 procent loonsverhoging
De postbezorgers van PostNL krijgen over twee jaar in totaal 8 procent meer loon. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met het postbedrijf. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
PREMIUMColumn
Het ondernemerschap in Nederland heeft op charme nogal ingeboet
Anne-Marije Buckens (33) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.
-
PREMIUM
Een jaar en vele betaaldeadlines later leeft Chinees vastgoedbedrijf Evergrande nog steeds
Deze week verstreek weer geruisloos een betalingsdeadline van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande, dat kampt met een schuld van $300 miljard. Het herstructureringsplan dat in maart zou komen is nu verschoven naar juli. Ondertussen duurt de vastgoedcrisis in het land voort. -
Philips zet nog 165 miljoen opzij voor gebreken apneu-apparaten
Medisch technologiebedrijf Philips heeft opnieuw geld opzijgezet voor de terugroepactie rond apneu-apparaten. Het gaat om nog eens 165 miljoen euro, omdat er meer apparaten in aanmerking blijken te komen voor herstel, meldt het bedrijf bij zijn resultaten over het eerste kwartaal. Ook zijn de kosten voor reparaties gestegen. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie. -
Veel failliete bedrijven ontvingen eind 2021 nog coronasteun
Een aanzienlijk deel van de bedrijven die in de eerste drie maanden van 2022 failliet gingen, ontving daarvoor nog coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 44 procent van de faillissementen in het voorbije kwartaal uitgesproken bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 financiële steun kreeg vanwege de coronapandemie.