Volledig scherm
Gemeenten verhalen steeds vaker een bijstandsuitkering op een draagkrachtige ex-partner. © ANP XTRA

Ex-partner betaalt vaker voor bijstand ex

Gemeenten verhalen steeds vaker een bijstandsuitkering op een draagkrachtige ex-partner, ook als tijdens de scheiding afstand gedaan is van partneralimentatie. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. 

In 2015 waren er 1650 vorderingen (een bedrag van 3,8 miljoen euro) en in het tweede kwartaal van 2016 is dat opgelopen tot 5,2 miljoen euro en 1910 vorderingen zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemeenten hebben het recht om een bijstandsuitkering te verhalen op een ex-partner, als die voldoende verdient. Gemeenten doen dit, omdat ze het onrechtvaardig vinden dat de belastingbetaler opdraait voor kosten, die een ex-partner kan ophoesten. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze de bijstand op ex-partners verhalen. Een landelijk overzicht ontbreekt, maar de vier grote steden - waar veel bijstandsgerechtigden wonen - doen het allemaal. De gemeente Rotterdam al sinds 1979 en Den Haag pas sinds 2016.

Wetsvoorstel

Foort van Oosten, Tweede Kamerlid voor de VVD, diende samen met PvdA en D66 in de zomer van 2015 een wetsvoorstel in om de periode van partneralimentatie in te korten van twaalf naar vijf jaar. Het duurt nog even voor de wet door de Tweede en Eerste Kamer is.