Europese Centrale Bank blijft rente verhogen
De Europese Centrale Bank blijft voorlopig doorgaan met renteverhogingen. Dat is nodig, want de hoge inflatie is taai.
Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), maakte bekend dat de rente met 0,5 procentpunt verhoogd wordt tot 2,5 procent. En in maart gaat de rente omhoog tot 3 procent, maakte ze duidelijk tijdens een persconferentie.
Dat is volgens de ECB-president nodig om de hoge inflatie onder controle te krijgen. De inflatie is hoog omdat er meer vraag naar goederen is dan aanbod. En dat leidt tot hogere prijzen.
Een hogere rente maakt lenen duurder en sparen aantrekkelijker. Bedrijven zullen dan minder lenen om te investeren. Ook consumenten zullen minder op krediet kopen. Dat zorgt ervoor dat de vraag naar producten afneemt. En minder vraag leidt tot lagere prijzen.
De vraag is wel of Nederlandse spaarders hier snel iets van merken. De Nederlandse grootbanken zijn tot nu toe erg voorzichtig met het verhogen van de spaarrente. De verwachting is niet dat dit snel verandert.
Afknijpen
De grote vraag is hoe hoog de rente precies moet worden. Idealiter remt de hogere rente de vraag precies voldoende af. Is de rente te hoog en wordt de vraag te veel afgeknepen, dan raakt de economie in een recessie. Blijft de rente te laag dan blijft de vraag te hoog en daarmee de inflatie.
Dat laatste is zeker niet de bedoeling, liet Lagarde al eerder weten. Want op de langere termijn doet hoge inflatie meer schade aan de economie dan een tijdelijke recessie. Maar wat het ideale renteniveau is, is onduidelijk.
Lagarde wees erop dat het gevaarlijk is als mensen verwachten dat de inflatie lang hoog blijft. Dan gaan de bonden hogere lonen eisen en dreigt een loon-prijsspiraal. Dan leiden hogere lonen tot hogere prijzen die weer tot hogere lonen leiden enzovoorts.
We zien nu al dat bedrijven en burgers minder lenen
Lagarde meldde dat de eerdere renteverhogingen al effect hebben. ,,De hogere rente maakt kredieten duurder. We zien nu al dat bedrijven en burgers minder lenen.’’ Als die trend doorzet hoeft de rente mogelijk minder snel verhoogd te worden.
Kijk onze video’s over de economie in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video1
Premies voor verzekeringen gaan fors omhoog
Consumenten moeten rekening houden met flink hogere verzekeringspremies. Met name de autoverzekeringen en woonpakketten gaan uitzonderlijk hard omhoog, signaleert vergelijker Independer. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Inflatie gedaald, etenswaren nog even duur: ‘Wen maar aan deze prijzen’
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in zijn nieuwste raming dat de inflatie is gedaald. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar afgelopen maand zijn de etenswaren nog geen euro goedkoper geworden. En waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren, voorspelt de Rabobank. -
Kwart minder winst ING door oorlog in Oekraïne, hoogste baas vertrekt ‘om persoonlijke redenen’
Hans Wijers vertrekt als president-commissaris van ING. Volgens de bank wil de inmiddels 72-jarige oud-minister, tevens een bekend gezicht in het Nederlandse bedrijfsleven, zijn taken in de tweede helft van het jaar ‘om persoonlijke redenen’ overdragen. Dat werd bekend nadat ING de jaarcijfers van 2022 naar buiten bracht: de bank heeft vorig jaar bijna een kwart lagere jaarwinst geboekt.
-
Leids bedrijf Pharming kan weer bij geld na ingrijpen Amerikaanse overheid op failliet Sillicon Valley Bank
De Amerikaanse overheid gaat rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf maandag toegang geven tot al hun tegoeden. Dat geldt ook voor het Leidse biotechbedrijf Pharming, dat tientallen miljoenen bij SVB had gestald. Pharming kan ook bij zijn geld dat het had gestald bij de Britse tak van SVB.Leiden -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
1
Sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot doen pompprijzen kelderen
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig.