Volledig scherm
PREMIUM
© GC Images

Europa en VS trekken portemonnee: alles om economische crisis te voorkomen

Europa en de VS trekken biljoenen euro's uit om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Beide continenten halen alles uit de kast om verschoond te blijven van een diepe recessie.

De centrale banken staan wereldwijd in de noodhulpstand. In de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn de rentes verder verlaagd en naderen deze nu ook de 0 procent. De centrale banken pompen honderden miljarden in de markten, om te voorkomen dat liquiditeitstekorten ontstaan. Ook hebben de regeringen miljarden gereserveerd om aan banken uit te lenen. Europese banken kunnen zelfs tegen negatieve rente lenen bij de Europese Centrale Bank. Dan moeten ze het wel weer 'doorsluizen' naar de bedrijven.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”