Volledig scherm
Plastic afval. © Getty Images

EU: verbod op wegwerpplastic nu definitief

De Europese Raad heeft vandaag een pakket maatregelen tegen wegwerpplastic aangenomen. De nieuwe regels moeten de toenemende problematiek van plastic afval tegengaan. 

Die nieuwe regels waren in 2018 door de Europese Commissie voorgesteld en in maart ook al goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese lidstaten hebben nu definitief ingestemd met het verbod.

Zo zijn plastic wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes vanaf 2021 verboden, evenals bepaalde soorten plastic verpakkingsmateriaal. Ook moeten lidstaten in 2029 90 procent van alle plastic flessen inzamelen en moeten ze voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van andere wegwerpproducten, zoals plastic bekers, moeten de lidstaten op andere manieren reduceren. Ook het gebruik van plastic visnetten wordt gereguleerd; een grote vervuiler. Ook moeten producenten voortaan meebetalen aan inzameling, transport en de verwerking van plastic afval. 

Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie: ,,Er is een groeiend besef van urgentie in de Europese gemeenschap dat we er alles aan moeten doen om de vervuiling van onze oceanen tegen te gaan. We introduceren concrete maatregelen om het gebruik van single-use plastics te reduceren. De nieuwe regels zijn bevorderlijk voor de gezondheid van onze inwoners en beschermen de natuurlijke omgeving, en promoten tegelijkertijd duurzame productie en consumptie.’’

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’