Enorme klap KLM: bedrijf duikt diep in het rood
KLM heeft het eerste kwartaal van 2020 afgesloten met een operationeel verlies van 275 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis, in verband waarmee een gigantische hoeveelheid vluchten zijn geschrapt. De prestaties in het tweede en derde kwartaal worden naar verwachting nog slechter doordat, zoals het er nu naar uitziet, respectievelijk 95 en 80 procent van de geplande vluchten niet vertrekt.
Delen per e-mail
Het operationele verlies van KLM viel op jaarbasis 228 miljoen euro hoger uit. Bij zustermaatschappij Air France was het operationele tekort 536 miljoen euro. Het resultaat van moederbedrijf Air France-KLM, waar ook prijsvechter Transavia toe behoort, kwam uit op 815 miljoen euro negatief. Dat is 100 miljoen euro slechter dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend.
Bovenop de opgedroogde passagiersstromen door de crisis kampt Air France-KLM ook met ongunstige brandstofovereenkomsten. Sinds het afsluiten van de zogeheten hedging-contracten is de olieprijs fors gekelderd. Het negatieve effect bedraagt 455 miljoen euro.
Uitgestelde belastingvorderingen en afschrijvingen voor het eerder uit de vloot halen van de iconische Boeing 747-toestellen zadelen de onderneming ook nog eens op met een last van bijna 200 miljoen euro. Het nettoverlies kwam in het eerste kwartaal alles bij elkaar uit op 1,8 miljard euro.
400 miljoen per maand
De omzet van de onderneming daalde met 922 miljoen euro tot ruim 5 miljard euro. Tot het moment dat het coronavirus de vluchtschema's in de war schopte, waren de resultaten iets beter dan een jaar eerder.
Alle kostenbesparende maatregelen ten spijt, goed voor maandelijks een besparing van 350 miljoen euro, stroomt bij Air France-KLM maandelijks 400 miljoen euro uit de kas. Daarbij is onzeker hoelang de crisis aanhoudt.
Om Air France-KLM door de crisis te loodsen heeft de Franse regering 7 miljard euro aan steun toegezegd via lenigen en garantstellingen. Over 2 tot 4 miljard euro steun van de Nederlandse overheid voor KLM wordt nog onderhandeld. Zonder hulp van Den Haag en Parijs zou Air France-KLM het naar verluidt nog tot in de zomer kunnen uitzingen.
Financieel directeur Frédéric Gagey liet zich daar in een toelichting niet concreet over uit. Hij verwacht snel duidelijkheid over de steun door de Nederlandse overheid. Gagey benadrukte ook dat de onderneming en de sector zowel politiek als maatschappelijk onder druk staan om te verduurzamen. Die ambitie blijft wat hem betreft overeind.
Deze stewardess nam heel persoonlijk afscheid van haar passagiers, met het lied ‘When will I see you again’. (Video)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoekstra: redden KLM gaat voor politieke wensenlijstjes
Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat KLM geen lange lijst met gedetailleerde voorwaarden opleggen in ruil voor miljardensteun aan het bedrijf. De redding van het luchtvaartbedrijf staat volgens hem nu voorop. -
video
Passagiers weigeren voucher en eisen geld terug: 'Anders slepen we ze allemaal voor de rechter!’
Vliegtuigmaatschappijen moeten passagiers hun geld teruggeven als die geen gebruik willen maken van de vouchers die maatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat vindt claimorganisatie Aviclaim, die namens honderd gedupeerde reizigers de maatschappijen sommeert hen zo snel mogelijk geld terug te geven. ,,Doen ze dat niet, dan slepen we ze allemaal voor de rechter. En dat gaan we winnen ook”, zegt oprichter Remco Kuilman. -
Honderden geldstortautomaten uitgezet vanwege nieuwe vorm van plofkraak
Banken zetten per direct alle ruim vijfhonderd geldstortautomaten uit waarbij gebruik wordt gemaakt van een sealbag. Dat hebben ze op advies van de politie besloten na een nieuwe vorm van een plofkraak eerder deze week op zo'n automaat, waar ondernemers contant geld verpakt in speciale zakken kunnen storten. -
PREMIUMInterview
Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen. -
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand.
-
PREMIUM
Hema wordt hard geraakt: ‘Lockdown niet zonder gevolgen’
Tien miljoen euro verlies. Per week. Dat tikt aan bij Hema en daarom heeft het warenhuis besloten alle bestellingen die tot half april zijn gedaan, op te schorten. De enorme voorraden zijn niet alleen voor Hema een groot probleem. ,,Er is sprake van een ketencrash, met nauwelijks nog in- en uitstroom.’’ -
PREMIUM
De lonen stijgen maar de koopkracht zal dalen, zo zit dat
Schraalhans is keukenmeester dit jaar. De lonen stijgen nog wel, maar minder dan de inflatie. Dat betekent dat de koopkracht van de meeste Nederlanders zal dalen. -
PostNL bezorgt recordaantal pakketten: 337 miljoen
PostNL heeft afgelopen jaar een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Die stijging werd veroorzaakt door de coronacrisis. Het postbedrijf schat in dat er zo’n 25 miljoen incidenteel waren als gevolg van het virus. Vooral na het ingaan van de tweede lockdown, die samenviel met de kerstperiode, was het ‘uitzonderlijk druk’.