Energierekening volgend jaar tientje per maand duurder door stijgende transportkosten
De energierekening voor huishoudens en bedrijven gaat vanaf begin volgend jaar omhoog. Dat komt omdat er meer moet worden betaald om gas en elektriciteit van de bron bij mensen en bedrijven thuis te krijgen. Die zogeheten ‘transporttarieven’ voor 2023 zijn door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) goedgekeurd. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.
Particulieren zullen volgend jaar gemiddeld tien euro per maand meer kwijt zijn aan hun energierekening. Bij bedrijven stijgen de transportkosten met name voor elektriciteit hard. MKB-bedrijven die aangesloten zijn op het regionale net, maar ook bedrijven die een aansluiting hebben op het hoogspanningsnet, betalen volgend jaar ruim de helft meer aan elektriciteit.
Dat de transportkosten hoger worden heeft meerdere redenen. Tijdens het vervoer gaat namelijk een deel van de elektriciteit en het gas verloren. Om die verloren energie te compenseren, kopen netbeheerders extra gas en elektriciteit in. Die inkoop is duurder geworden door de hoge energieprijzen.
Ook grote investeringen drijven de transportkosten omhoog. Netbeheerders moeten volgens ACM hun netten verzwaren, omdat veel bedrijven overschakelen van fossiele brandstoffen naar de elektriciteit van wind- en zonneparken. Omdat huishoudens steeds vaker beschikken over zonnepanelen, een warmtepomp of een elektrische auto, moet er ook meer energie naar particulieren getransporteerd worden.
‘Een harde klap’
Deze maand trok LTO Noord al aan de bel toen de mogelijke stijgingen bekend werden. De organisatie maakt zich ernstig zorgen over de stijging voor bedrijven en noemt het ‘een harde klap’. Het betekent dat tuinders in de problemen kunnen komen en meer moeten gaan rekenen voor de producten die ze verkopen, wat dan dus ook weer op het bordje van de consument terecht komt.
,,We roepen de overheid op om deze kostenstijging tegen te houden”, stelt bestuurder Nico Verduin van LTO Noord. Naast particulieren en tuinders worden ook andere grootverbruikers hard geraakt zoals wasserettes en bakkers, die nu al moeite hebben het hoofd boven water te houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek: winkelleegstand afgenomen, laagste niveau in tien jaar
Het aantal leegstaande winkelpanden is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Dat meldt marktonderzoeker Locatus, dat juist meer leegstand had verwacht als gevolg van onder meer personeelstekorten en de opgelopen inflatie. Vooral de horeca leverde ruimte in, de speelgoedbranche breidde juist uit. Directeur onderzoek bij Locatus Gertjan Slob denkt wel ‘dat de bodem bereikt is’. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
FNV doet aangifte tegen vijf gemeenten om omstreden screening uitkeringsgerechtigden
Vakbond FNV heeft vandaag bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangifte gedaan tegen vijf gemeenten. Het gaat om Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal. Zij maakten tot vorig jaar juni gebruik van een zogeheten fraudescorekaart bij de aanvraag van een uitkering door hun inwoners. Dit terwijl de rechter deze methode al in 2020 verbood.
-
De belangrijkste cijfers over de energiecrisis: zoveel betaal je nu voor gas en stroom
De prijzen voor energie schoten de lucht in. Wat is de prijs voor gas, elektriciteit en brandstof nu? En hoe staat het met de gasvoorraad? Deze grafieken geven antwoord. -
-
-
PREMIUMGrüne Woche
Frau Antje laat Nederland stralen op landbouwbeurs, maar op de achtergrond rommelt het
Nederland deed vrijdag in Berlijn zijn uiterste best om zich op de Grüne Woche, ’s werelds grootste landbouwbeurs, te presenteren als toonaangevend landbouwland. Maar achter de schermen rommelt het, en dan moest landbouwminister Piet Adema ook nog eens met spoed terug naar Den Haag. -
Eneco verlaagt tarieven voor derde maand op rij
Energiebedrijf Eneco verlaagt per januari de variabele tarieven van een derde van zijn klanten met 12 procent. De tarieven gaan daarmee voor de derde maand op een rij omlaag, aldus het bedrijf.