Emotionele oproep ondernemers aan kabinet: 'Ik vrees dat er gaten gaan vallen in de winkelstraten’
De voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, en directeur Karel Heijink van VNO-NCW Midden doen een emotioneel appel op het kabinet. Kom op met sneltests, bied bedrijven perspectief dat de economie na 19 januari weer ‘los gaat komen’. ,,Daar snakt iedereen naar.”
Delen per e-mail
De tweede lockdown komt op het moment dat steeds meer bedrijven in Oost-Nederland net ‘die dieprode zone’ verlieten en steeds vaker ‘gezond groen’ kleurden. We gingen ‘investerend de coronacrisis uit’, maar in het staart van de pandemie krijgen bedrijven nog een keer de volle laag, zien ook Jacco Vonhof van ondernemerorganisatie MKB-Nederland en Karel Heijink van VNO-NCW Midden (de vier provincies Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht).
Wat betekent de tweede lockdown voor ondernemers?
Vonhof: ,,We hadden het gevoel dat we het met alle steunpakketten - waar wij zelf zo voor streden - goed deden voor de sectoren die de hardste klappen kregen, de cultuur, horeca, reizen en evenementen. En dan komt nu weer een hele nieuwe groep in problemen, winkels, kappers, kledingzaken, speelgoedwinkels... Mijn grootste zorg gaat naar bedrijven die afhankelijk zijn van dit seizoen en kerst."
Heijink: ,,Dat zijn normaal hun topweken."
Vonhof: ,,Dan halen zij anders 10 procent van de jaaromzet. Dat maken ze nooit meer goed.”
Na de eerste lockdown voorspelden economen een faillissementsgolf. Die bleef uit. Of komt die er nu toch nog? Is de tweede lockdown een tik te veel?
Vonhof: ,,Voor veel winkels in winkelstraten dreigt dat wel; daar zit nog heel weinig vet op de botten. Ik vrees dat er gaten gaan vallen in de winkelstraten.”
Heijink: ,,Er komen nieuwe steunpakketten, dat moet en dat moet blijven.”
Vonhof: ,,Die steunpakketten zijn natuurlijk niet alles. De horeca kreeg 1,5 miljard. Maar stak er zelf ook nog eens 3,5 miljard eigen geld in. De bodem raakt een keer in zicht. Het geld raakt op.”
Bent u het met de tweede lockdown eens?
Heijink: ,,Vanuit het oogpunt van gezondheidszorg zeg ik ja. Dan kun je het nog vanuit economisch en maatschappelijk oogpunt bekijken... Het heeft niet zoveel zin om daarover te soebatten. Er roepen al te veel meningen, dat is de reden dat we zijn waar we zijn. Weet u, het is een enorme klap, maar dan zeg ik: liever dat we die nu in een keer krijgen en niet maar wat aanmodderen, dan kunnen we er straks ook snel weer uit en verder.”
Vonhof: ,,Ik ben vader, zoon, ondernemer en voorzitter van MKB-Nederland en alles bij elkaar kun je dan niet tot een andere conclusie komen dan een lockdown. Dat is de enige slotsom. Maar had het zover moeten komen? We hebben wat kansen laten liggen, niet alleen de overheid of de GGD maar (ik wil niet jij-bakken) iedereen. We dachten dat we in de zomer het virus onder controle hadden en pakten te weinig door. We lieten te snel los. Het is uiteindelijk ons gedrag.”
In maart sprak premier Rutte van een ‘intelligente lockdown'. Dat intelligente is er nu wel vanaf. Wat is volgens op dit moment slim?
Heijink: ,,Zorg voor perspectief. Massaal testen, sneltesten en zo snel mogelijk vaccineren zodat de economie vanaf 19 februari weer vooruit kan. Dat miste ik in de toespraak. Die boodschap is mentaal belangrijk om het vol te houden. We snakken allemaal naar perspectief.”
Vonhof: ,,Ondernemers zijn aangeboren optimisten. Die zullen altijd naar kansen blijven kijken. Maar dat perspectief moet er zijn. Als dat ontbreekt dan buigt en breekt uiteindelijk de grootste optimist.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Duizenden zelfstandigen moesten onterecht toeslag terugbetalen’
Door een fout van de Belastingdienst hebben duizenden Nederlanders onterecht toeslagen moeten terugbetalen. De zogeheten leenbijstand moest uitkeringsgerechtigden aan de WW of bijstand helpen ontsnappen, maar hielp hen juist onbedoeld in de financiële problemen. -
Deze winkel missen we het meest
Van alle winkels die op dit moment gesloten zijn door de lockdown, missen consumenten Action het meest. Ook Hema en Ikea staan hoog op het lijstje van winkels waar mensen graag weer naartoe willen. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Q&A onder ruim 4500 Nederlanders. -
PREMIUM
Even wat bij Ali bestellen loopt straks in de papieren: ook btw bij bestellingen onder 22 euro
Die kleine bestelling bij AliExpress wordt straks een stuk duurder. Vanaf juli moeten webshops van buiten de EU ook btw gaan betalen over pakketjes tot 22 euro. -
Eigenaar Miss Etam en Steps vraagt uitstel van betaling aan
NXT Fashion, de eigenaar van de kledingwinkels Miss Etam en Steps, vraagt uitstel van betaling aan. Volgens het bedrijf van Martijn Rozenboom is de directe aanleiding de door de overheid ingestelde lockdown waardoor alle 44 winkels noodgedwongen moesten worden gesloten en de omzet vrijwel nihil is geworden. -
PREMIUMColumn
Wij van virusbestrijding adviseren virusbestrijding, koste wat kost
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.
-
Personeel Miss Etam en Steps bereidt faillissementsaanvraag winkels voor
Werknemers van kledingwinkels Miss Etam en Steps bereiden een faillissementsaanvraag voor. De 350 medewerkers hebben nog geen loon over januari ontvangen en hebben het volgens vakbondsbestuurder Martin Pikaart (AVV) ‘helemaal gehad’ met eigenaar Martijn Rozenboom. -
Twitter-topman Dorsey en rapper Jay-Z richten bitcoin-fonds op
Twitter-topman Jack Dorsey en rapper en ondernemer Jay-Z richten samen een fonds op met als doel om de virtuele valuta bitcoin het gangbare betaalmiddel te maken voor het internet. Dat heeft Dorsey vrijdag bekendgemaakt. De Twitter-topman, die ook oprichter is van Square, een bedrijf dat financiële diensten en mobiele betaaldiensten biedt, zei in een tweet dat hij en Jay-Z samen 500 bitcoin in hun fonds steken. -
PREMIUM
Victor viste in 1963 in Britse wateren om een statement te maken: 58 jaar later heeft hij alsnog succes
BRUGGE - In 1963 ging de Brugse reder Victor Depaepe in Britse wateren vissen. Een actie om een oud document onder de aandacht te brengen. De Engelse koning Charles II gaf in de 17de eeuw aan 50 Brugse boten de eeuwige toestemming om voor de Britse kust te vissen. Zoon Paul Depaepe spitte dat Brugse ‘visserijpriveligie’ tijdens de Brexit weer naar boven. Geloof het of niet, met politiek succes.