De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier spreekt van ‘een eerste straaltje hoop’ voor de economie in Duitsland.
Volledig scherm
De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier spreekt van ‘een eerste straaltje hoop’ voor de economie in Duitsland. © Bernd von Jutrczenka/dpa

Duitse economie trekt aan

De economie van Duitsland is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid op kwartaalbasis, na een stagnatie in de voorgaande periode. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau op basis van een voorlopig cijfer.

In vergelijking met een jaar eerder toonde de economie van Duitsland een plus van 0,6 procent, tegen een groei van 0,9 procent in het vierde kwartaal. De prestatie van de grootste economie van Europa en de belangrijke handelspartner van Nederland voldeed daarmee aan de gemiddelde verwachting van economen. In het vierde kwartaal van 2018 was er groei noch krimp te zien van de Duitse economie.

Volgens het statistiekbureau kreeg de economie steun van de hogere consumentenbestedingen, de bouw en investeringen in machines en apparatuur. Bij de Duitse handel waren gemengde signalen te zien, aldus de onderzoekers. 

Straaltje hoop

Minister van Economische Zaken Peter Altmaier sprak van een ''eerste straaltje hoop'' voor de Duitse economie. Hij riep op tot oplossing van de wereldwijde handelsperikelen.
ING-econoom Carsten Brzeski stelde dat de sterke cijfers de zorgen over de afzwakkende Duitse economie enigszins wegnemen, maar dat het geen tijd is om achterover te leunen. De economie van Duitsland heeft nog steeds meer investeringen nodig en nieuwe structurele hervormingen, aldus Brzeski.