De vliegveldrobot van KLM komt naar Schiphol
KLM presenteerde gisteren vol trots zijn nieuwste uitvinding: Care-E. De behulpzame robot wordt deze zomer getest op Amerikaanse luchthavens. Én goed nieuws voor reizigers die naar het comfort van de personal assistent snakken: hij komt daarna ook naar Schiphol. ,,Verwacht alleen niet dat er straks duizend van rondrijden."
Delen per e-mail
Hoe fijn zou het zijn: geen gestress meer op het vliegveld, dankzij je eigen robot. Hij draagt je tas, brengt je naar de gate, zorgt dat je er op tijd bent, en meldt een eventuele gatewijziging tijdig. Die 'iemand' bestaat en zijn naam is Care-E.
De vliegveldrobot wordt deze zomer getest op San Francisco International Airport en op John F. Kennedy International Airport in New York. De grote vraag is natuurlijk: wanneer komt-ie naar Schiphol?
Helaas klinkt dit eenvoudiger dan dat het is, meldt de eigenaar en ontwerper van de robot, KLM. De reden: er is er maar eentje van. ,,Het is nog maar een concept'', benadrukt de woordvoerder van de nationale luchtvaartmaatschappij.
Innovaties
Met de robotgids wil KLM laten zien hoe hard ze werken aan innovaties die het leven van de reizigers zullen vergemakkelijken. Helemaal onbekend met de wereld van de robots zijn ze niet bij KLM. Care-E is de tweede robot, de eerste heette Spencer. Die werd in 2016 getest en was mede ontwikkeld door de vakgroep Human Media Interaction van professor Vanessa Evers van de Universiteit Twente.
,,Aan deze nieuwe robot hebben we allerlei nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zo kan hij je koffer dragen en je ticket scannen.'' Een ander verschil is dat de robot dit keer niet in Nederland, maar in Amerika is ontwikkeld. En niet onbelangrijk, de nieuwste variant is veel kleiner en ziet er al een stuk hipper uit.
Na de eerste tests in Amerika gaat Care-E op tournee langs verschillende luchthavens wereldwijd. ,,Hij komt dan zeker ook naar Schiphol'', laat de woordvoerder van KLM weten, om er meteen aan toe te voegen: ,,Verwacht niet meteen dat er dan duizend robots van rondrijden. We hebben er echt maar eentje van."
Het kan nog heel wat jaren duren voordat Care-E zich heeft vermenigvuldigd. Wie niet langer wil wachten op die persoonlijke assistent, zal dus iets anders moeten bedenken.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Reactie Nog even over mijn column..
Sandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
‘KLM-topman Elbers mag aanblijven’
De strijd rond de positie van de topman van KLM is beslecht: Pieter Elbers blijft aan als topman van KLM. Dat heeft het bestuur van Air France-KLM besloten, zo meldt vakbond VNC in een tweet, en bevestigen bronnen aan de NOS en het FD. -
‘Beloning voor Europese directeuren hangt vaker af van klimaat’
Bijna de helft van de grootste Europese bedrijven koppelt de beloning van de topbestuurders aan concrete stappen om klimaatverandering tegen te gaan. Een kwart van de bedrijven gaat nog verder en verbindt bonussen aan het behalen van klimaatdoelen. -
PREMIUM
kostenplaatje Banken moeten weer werken voor hun geld
De tijd dat de banken bijna slaapwandelend rijk werden is voorbij. De kosten lopen op, dus is het tijd om weer alle zeilen bij te zetten. -
Planbureau: Harde brexit raakt voedselsector het eerst
Een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie zal in eerste instantie vooral door de voedingsmiddelensector worden gevoeld. Een nieuw onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de gevolgen van een harde brexit op de korte termijn meldt onder meer een verzwakkend effect van de concurrentiepositie door hogere kosten.
-
Industrie krimpt voor het eerst in twee jaar
De omzet van de Nederlandse industrie is in december op jaarbasis gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de opbrengsten in de sector 2,6 procent lager dan een jaar eerder. Het is de eerste keer dat de industrie krimp laat zien sinds oktober 2016. -
‘Delta en easyJet overwegen kapitaalinjectie in noodlijdende Alitalia’
Het Amerikaanse Delta Air Lines en het Britse easyJet zouden een kapitaalinjectie van 400 miljoen in het noodlijdende Alitalia overwegen. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen, die mogelijk deze maand nog tot een akkoord leiden. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij ging in 2017 bijna failliet en wordt sindsdien door de overheid overeind gehouden. -
Dankzij gezichtsscanners nooit meer in de rij op Schiphol
Nooit meer in de rij op Schiphol? Passagiers die met het Chinese Cathay Pacific vanaf de luchthaven vliegen, kunnen bij het instappen alleen hun gezicht te laten zien. De proef met gezichtsscanners is een eerste stap op weg naar een luchthaven zonder wachtrijen.