Coronavoucher gekregen? Dit is waar je recht op hebt
Ruim een half jaar na de uitgifte van de eerste coronavouchers voor geannuleerde reizen laat de informatie nog altijd te wensen over en weten reizigers vaak niet welke risico’s zij lopen. Dat meldt het voucherplatform Checkkie.nl.
Delen per e-mail
Het voucherplatform van claimstichting Aviclaim en juridisch dienstverlener DAS vroeg 275 reizigers naar hun ervaringen met vouchers die ze hadden gekregen voor hun geannuleerde trip. Vooral mensen met losse vliegtickets zijn slecht op de hoogte van hun rechten. Zo bleek slechts 50 procent van de ondervraagden te weten dat zij bij annulering van de vliegreis recht hebben op teruggave van de reissom.
Sinds 1 oktober moeten luchtvaartmaatschappijen bij annulering van een vlucht de tickets binnen zeven dagen terugbetalen aan hun klanten, besliste de toezichthouder Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) eind september. Voor vluchten die voor 1 oktober zijn of worden geannuleerd mogen de luchtvaartmaatschappijen overigens nog wel een maximale terugbetalingstermijn van zestig dagen hanteren. Transavia, TUI en Corendon hadden aangegeven die zestig dagen niet nodig te hebben, KLM wel.
Faillissement
Uit het onderzoek van Checkkie.nl komt ook naar voren dat 65 procent van de voucherbezitters niet weet dat ze naar hun geld kunnen fluiten als hun vliegmaatschappij omvalt. In tegenstelling tot de reisorganisaties kennen luchtvaartmaatschappijen geen garantiefonds. Consumentenorganisaties ANVR, ANWB, Consumentenbond en Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) hebben daar overigens wel al vaker op aangedrongen bij minister Cora van Nieuwenhuizen, om te voorkomen dat consumenten in de kou komen te staan.
De pakketreizigers blijken wel wat beter op de hoogte van wat hun rechten zijn bij faillissement. Zo weet 85 procent dat hun voucher is gedekt door een garantiefonds mocht de reisorganisatie tussentijds omvallen. Maar als het gaat om het moment dat de vouchers verzilverd kunnen worden, is ook bij deze groep de verwarring groot.
Wettelijk gezien hebben consumenten recht op directe terugbetaling, maar dit voorjaar hebben de ANVR en de consumentenwaakhond ACM afgesproken dat reizigers pas zes maanden na uitgiftedatum van hun voucher om terugbetaling kunnen vragen en uiterlijk binnen een jaar hun geld terugkrijgen. Vooral de periode van zes maanden leidt tot veel verwarring.
Touroperators en reisbemiddelaars krijgen sinds enkele weken fors meer claims binnen van reizigers die ervan uitgaan dat ze hun voucher nu kunnen verzilveren, maar consumenten blijken in de meeste gevallen toch nul op het rekest te krijgen. ,,De afspraak is dat zij het verzoek na een half jaar kunnen neerleggen, maar de afspraak is ook dat reisondernemingen niet eerder dan 365 dagen minus één dag na uitgifte van de voucher het geld hoeven terug te betalen”, legde ANVR-woordvoerster Mirjam Dresmé uit. Dit valt dus onder de afspraak met de ACM.
Onduidelijkheid
Veel touroperators zijn onduidelijk over hoe en wanneer ze nu precies tot uitbetaling overgaan als klanten na de afgesproken zes maanden hun vouchers willen verzilveren, vindt juridisch dienstverlener DAS. ,,Er is begrip voor de ongunstige economische omstandigheden van reisorganisaties waardoor uitbetaling pas na zes maanden gebeurt. Tegelijkertijd hebben reizigers recht op informatie die volledig is en actief wordt aangeboden”, reageert woordvoerder Nicole Reijnen.
Het helpt als reisorganisaties transparant zijn over hoe zij vouchers financieren nu de crisis voortduurt
Zij voegt eraan toe: ,,Het helpt als reisorganisaties transparant zijn over hoe zij vouchers financieren nu de crisis voortduurt en economisch herstel op korte termijn niet is voorzien.” Het voucherplatform Checkkie.nl pleit voor het verlengen van de geldigheidsduur van vouchers en dekking door het garantiefonds tot anderhalf jaar na de uitgifte van de vouchers. Daarmee krijgen reizigers en touroperators lucht en behouden zij in ieder geval hun rechten, is het idee.
Eerder trok het onlangs opgerichte Dutch Travel Retail United (DTRU), een club van reisondernemingen waaronder D-reizen, Dutch Travel Alliance en The Travel Company, al aan de bel. Volgens DTRU maakt de coronacrisis pijnlijk duidelijk dat er iets goed mis is met de financiële huishouding van veel reisbedrijven. Het geld dat de klant betaalt voor zijn reis, is vaak al - voordat hij op de plek van bestemming is - opgegaan aan vliegtuigstoelen en accommodaties of gebruikt voor de operationele kosten.
Dupe
,,Daar is de klant nu de dupe van en dat is onterecht”, zei directeur Jan Henne De Dijn van D-reizen, tevens lid van de DTRU. Reden voor de club van reisbemiddelaars om te pleiten voor een grondige verandering van hoe de geldstromen lopen binnen de reissector, om de klanten en ook de bedrijven zelf in het vervolg beter te beschermen.
Samen met brancheorganisatie ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden, kortweg SGR praat DTRU met het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financiën over de oprichting van een zogeheten voucherbank. Via zo’n voucherbank zouden de reisondernemingen geld kunnen lenen om de klanten met voucher terug te betalen, de leningen zouden ze dan uitgesmeerd over een paar jaar terugbetalen aan de overheid.
Daarnaast wil DTRU dat er een derdengeldenregeling komt. ,,Vanaf die rekening wordt dan per geleverde dienst, bijvoorbeeld het boeken van een stoel op een vlucht, direct de individuele onderneming betaald. Het geld komt dan niet op één rekening bij één onderneming terecht die dat hele bedrag vervolgens gebruikt als ‘gratis’ liquiditeit”, aldus reisondernemer Erik van der Waard van Internoord Travel Group en woordvoerder van DTRU.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je reisvoucher nu verzilveren kan niet zomaar: ‘Dat geld is er helaas niet’
Bij touroperators en reisbemiddelaars zien ze een toename van claims van reizigers die hun voucher willen verzilveren. Dat geld is er helaas niet, zegt brancheorganisatie ANVR. -
Alibaba stijgt in Hongkong na optreden ‘vermiste’ topman Jack Ma
Het aandeel van het Chinese webwinkelconcern Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat oprichter en topman Jack Ma na weken van afwezigheid weer van zich liet horen. In een video op social media sprak hij leraren toe als onderdeel van een zijn liefdadigheidsinitiatieven. -
PREMIUM
‘Bondgirl’ Linda Vermeulen vecht voor waardig werk in de winkelstraat
Linda Vermeulen (42) zet zich als vakbondsbestuurder in voor de zwaar getroffen winkelstraten. Ze strijdt voor de rechten van het winkelpersoneel. ,,Werknemers beseffen te weinig hoeveel macht ze in handen hebben.'' -
PREMIUM
Eindhovens restaurant wil na ophef opnieuw de deuren openen: ‘Mensen noemen ons strijders’
Sluiting door de gemeente dreigt, maar restaurant De Kiet in Eindhoven opent komende zondag 17 januari wederom de deuren. In een post op Facebook stellen de eigenaren dat ze als bezorgde ondernemers niet anders kunnen. -
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen.
-
Vlucht gecanceld? Vanaf oktober moet je binnen week je geld terugkrijgen
Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober bij annulering van een vlucht de tickets binnen zeven dagen terugbetalen aan hun klanten. Dat heeft de toezichthouder Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) afgesproken met de vliegmaatschappijen. Gebeurt dat niet, dan dreigen sancties. -
PREMIUM
Vakantiehuis annuleren vanwege overschrijding groepsgrootte? Vergeet het maar!
Een geboekt vakantiehuis afzeggen omdat de groep volgens de nieuwste coronaregels te groot is? Vergeet het maar: vakantiegangers kunnen alleen maar hopen dat parken met de hand over hun hart strijken. ,,Het beste is om samen naar een oplossing te zoeken”, zegt juridisch dienstverlener Arag. -
PREMIUM
Schipholtopman Dick Benschop: ‘Juist nu moet Lelystad Airport ervan komen’
Dieprood kleurt Schiphol in de coronacrisis. Toch biedt de neergang volgens Schipholtopman Dick Benschop ook een uitgelezen kans om fouten uit het recente verleden te herstellen. Maar dan wel met Lelystad Airport en een doorgetrokken Noord/Zuidlijn.