Corendon na kritiek Rutte op Turkije-vluchten: ‘Een onverwacht felle reactie’
Corendon is overladen met ‘zeer uiteenlopende reacties’ nadat de reisorganisatie bekendmaakte dat de vakantiereizen naar Turkije weer hervat worden. Premier Mark Rutte vindt het ‘onverstandig en onverantwoord’ dat het bedrijf toch weer reizen aanbiedt naar Turkije, terwijl voor dat land een negatief reisadvies geldt. Een ‘onverwacht felle reactie’, meldt Corendon vanavond in een verklaring.
Delen per e-mail
Corendon vliegt vanaf 10 juli weer naar Antalya, Bodrum en Dalaman. Daarover heeft de reisorganisatie naar eigen zeggen overleg gehad met de Turkse autoriteiten. Het bedrijf is door eigen onderzoek ervan overtuigd dat een overgroot deel van de klanten deze zomer toch wil afreizen naar Turkije. Alleen al vandaag hebben honderden mensen een vliegvakantie naar een van de Turkse steden geboekt. ,,Vakantiereizen naar Turkije moet je gewoon niet doen”, zegt Rutte daarover.
Oneerlijke concurrentie
Het kabinet adviseert dringend om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen naar landen met een negatief reisadvies en stelt dat de kleur van het reisadvies is gebaseerd op de gezondheidsrisico’s die reizigers lopen. ,,We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het oranje reisadvies voor alle landen buiten Europa gebaseerd is op een generiek besluit en geen directe relatie heeft met de gezondheidssituatie in de individuele landen”, laat Corendon weten.
Corendon vindt dat de situatie in Antalya, Bodrum en Dalaman, bestemmingen die vanaf juli beschikbaar zijn, veilig is. Het aantal coronabesmettingen is in die gebieden ‘zeer laag’, aldus de reisorganisatie. Op Turkse vliegvelden en in de toeristische hotels gelden strikte protocollen om het welzijn en de gezondheid van de gasten te waarborgen, benadrukt de operator. De medische voorzieningen in de toeristengebieden in Turkije staan verder op een hoog niveau, aldus de reisorganisatie.
Volgens Corendon dreigt er in de toerismesector ‘fundamenteel oneerlijke concurrentie’ te ontstaan. Het bedrijf verwijst naar Turkse vakantie-airlines als Pegasus en Sun Express die de komende tijd veelal dagelijkse vluchten uitvoeren tussen Nederland en Turkije. ,,Hen wordt geen strobreed in de weg gelegd en we zien in toenemende mate consumenten die graag bij ons een vakantie naar Turkije hadden willen boeken, uitwijken naar deze maatschappijen voor een losse vlucht, waarbij ze vervolgens het hotel elders boeken”, klinkt het geïrriteerd.
Tekst gaat verder onder graphic:
Des te schrijnend
Corendon constateert bovendien ‘uit eigen waarneming’ dat passagiers van die vluchten in het algemeen ‘probleemloos’ Nederland binnengelaten worden zonder hen zelfs maar te wijzen op de ‘dringend geadviseerde thuisquarantaine’. De reisorganisatie benadrukt dat de reisbranche een van de bedrijfstakken is die het hardste geraakt wordt door de coronacrisis. In maart zegde het kabinet toe met specifieke compensatiemaatregelen te komen.
,,Tot op heden is deze toezegging niet ingevuld”, constateert Corendon. ,,Nu we als reiswereld weer langzaam kunnen opstarten is het des te schrijnender om te constateren dat de opstart naar belangrijke vakantiebestemmingen als Turkije blijkbaar wel mogelijk is voor Turkse vakantievliegers maar niet voor Corendon dat tracht om op een uiterst zorgvuldige wijze, ook in de communicatie naar haar klanten, haar activiteiten weer op te starten.”
De komende dagen gaat Corendon, mede naar aanleiding van de volgens hun ‘onverwacht felle reactie vanuit het kabinet’, het gesprek aan. Op basis daarvan zal het bedrijf een definitieve besluit nemen over de vakantievluchten naar Turkije.
Bekijk de kritiek van Rutte op de Turkije-vluchten van Corendon:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eindhovens restaurant wil na ophef opnieuw de deuren openen: ‘Mensen noemen ons strijders’
Sluiting door de gemeente dreigt, maar restaurant De Kiet in Eindhoven opent komende zondag 17 januari wederom de deuren. In een post op Facebook stellen de eigenaren dat ze als bezorgde ondernemers niet anders kunnen. -
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
PREMIUM
video ‘Waarom mogen jullie niet naar Turkije? Wij zijn veel beter voorbereid dan Europa’
Voor Italië en Spanje geldt vanaf 15 juni een geel reisadvies (let op, veiligheidsrisico’s). Maar voor Turkije staat het licht nog op oranje (alleen noodzakelijke reizen). En daar begrijpen ze niks van in Turkije. -
PREMIUM
Waarvan Akte Huwelijk kan niet doorgaan vanwege ‘ongeldige’ geboorteakte
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week brengt de geldigheid van een geboorteakte mogelijk een huwelijk in gevaar. -
Sluiting horeca zit Sligro dwars
Groothandelsketen Sligro heeft afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Vooral de sluiting van veel horecazaken tijdens delen van het jaar zat het concern dwars, zo was al eerder duidelijk geworden.
-
Wibra-baas kijkt terug op 48 uur hectiek rond winkelbeleid: ‘Net alsof de hel was losgebroken’
Dat de communicatie over het wel, deels of niet opengaan van winkels bepaald niet vlekkeloos verliep, is voor Wibra-baas Bas Duijsens nog te verteren. Maar dat grote winkelketens als Action, Hema en dus ook zijn Wibra zich schuldig maken aan onverantwoord en kapitalistisch gedrag, raakt hem wel. ,,Het leek wel of de hel was losgebroken. Terwijl dit systeem tijdens de tweede lockdown in België perfect werkte.’’ -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt. -
Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland
Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden.