Volledig scherm
© REUTERS

Chinese overheid verstrekt ‘coronaleningen’ aan bedrijven

De Chinese tak van levens- en voedingsmiddelenconcern Unilever is een van de bedrijven die een goedkope lening kunnen krijgen vanwege het coronavirus. Dat meldt het Britse persbureau Reuters dat documenten daarover inzag. Chinese banken bieden die leningen aan om bedrijven te helpen die mogelijk last hebben van de uitbraak van de ziekte. De Chinese regering stelde daarvoor geld beschikbaar.

Niet alleen het Nederlands-Britse bedrijf komt in aanmerking, ook andere grote bedrijven als het Amerikaanse industrieconglomeraat 3M kunnen zo’n lening krijgen. De leningen, die zijn bedoeld om de negatieve gevolgen van het coronavirus voor bedrijven te beperken, worden verstrekt tegen lage rentetarieven. Peking heeft miljarden euro’s voor de regeling uitgetrokken.

Niet duidelijk is of Unilever en andere bedrijven daadwerkelijk een lening zullen aanvragen. Banken in het financieel centrum Shanghai hebben lijsten gekregen van bedrijven die in aanmerking komen.

Alles ligt stil

Sinds de uitbraak van het virus ligt het openbare leven in een groot deel van China stil, waardoor er weinig wordt gekocht en verkocht. Bedrijven hebben daarnaast te maken met werknemers die na de vakantie rond Chinees Nieuwjaar vanwege de uitbraak van het virus niet terug kunnen keren naar hun werk.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”