Volledig scherm
De Chinese vicepremier Liu He (links) neemt afscheid van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (midden) en handelsgezant van de VS Robert Lighthizer (rechts) na de handelsbesprekingen van vrijdag. © EPA

China voert importheffingen op in handelsoorlog met VS

China verhoogt vanaf 1 juni de tarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten naar 25 procent, meldt het Chinese ministerie van Financiën. Het is een vergeldingsmaatregel tegen de verhoging van de importtarieven voor Chinese goederen door de Verenigde Staten.

Daarmee negeren de Chinezen de waarschuwing van de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter eerder vandaag. Volgens Trump zou een tegenzet van China alleen maar averechts werken. Bedrijven zouden ervoor kunnen kiezen hun productie uit China weg te halen om daarmee de tarieven te vermijden.

Trump benadrukte verder dat China er alles aan gelegen moet zijn om een handelsdeal met de VS te sluiten. Producten van Chinese makelij zullen volgens Trump te duur worden. ,,Jullie hadden een goede deal. Deze was bijna rond”, sneerde Trump in de richting van Peking bij wijze van schot voor de boeg.

Trump heeft nog niet gereageerd op de vergeldingsmaatregelen die China nu daadwerkelijk heeft genomen.