De stamcellen bevinden zich momenteel grotendeels bij een bedrijf in Polen
Volledig scherm
De stamcellen bevinden zich momenteel grotendeels bij een bedrijf in Polen © AFP

Boete voor omstreden stamcelbedrijf dat genetisch materiaal kwijtraakte

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft biotechbedrijf Esperite een boete van 312.500 euro opgelegd. Het moederbedrijf van het omstreden stamcelbedrijf Cryo-Save kreeg de boete omdat het de jaarcijfers van 2017 en 2018 niet op tijd heeft ingediend. Hierdoor kunnen beleggers geen goed oordeel vormen over de positie van het bedrijf.

Esperite diende de cijfers over 2017 liefst zeven maanden te laat in en de cijfers over de eerste helft van 2018 kwamen negen maanden te laat. Gegevens over de tweede helft van 2018 moesten in april 2019 ingediend zijn, maar vooralsnog is dat nog niet gebeurd.

Voor deze overtreding staat normaliter een boete van 5.000.000 euro. In het geval van Esperite werd het bedrag zelfs met 25 procent verhoogd, maar omdat het bedrijf een beperkte financiële draagkracht heeft, werd het vervolgens verlaagd naar 312.500 euro.

Cryo-Save

Esperite is het moederbedrijf van stamcelbedrijf Cryo-Save. Dat raakte begin dit jaar in opspraak na publicaties op deze site. Cryo-Save verhuisde genetische materiaal naar Polen, maar daarna bleek een deel van de buisjes spoorloos of niet te herleiden. 

In Nederland hebben naar schatting enkele duizenden ouders stamcellen laten opslaan door Cryo-Save. Wereldwijd gaat het om ongeveer 230.000 klanten. Cryo-Save liet hen direct na de geboorte van een kind bloed en stukjes navelstreng opsturen en vroor die in. Bij een toekomstige ernstige ziekte zou dit materiaal gebruikt kunnen worden voor stamceltherapie.

Omstreden

De activiteiten zijn wetenschappelijk omstreden en in enkele Europese landen zelfs verboden. De Belgische overheid gelastte in 2011 de sluiting van het laboratorium bij Antwerpen, waar Cryo-Save alle stamcellen bewaarde. Toch zette het bedrijf de activiteiten illegaal voort. 

Justitie in Zwitserland doet inmiddels ook onderzoek naar het bedrijf. De onderneming wordt onder meer verdacht van verduistering, crimineel wanbeheer, failissementsfraude en het overtreden van de transplantatiewet.

De Nederlandse zorginspectie constateerde vorig jaar al ernstige tekortkomingen. Cryo-Save heeft sinds 2019 geen toestemming om in Nederland navelstreng af te nemen en distribueren. Dat is toch gebeurd. Ook staat er nog een tank met materiaal in Nederland. De inspectie doet daar onderzoek naar.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”