Boete van 375.000 euro voor dreigend incassobureau
De Autoriteit Consument & Markt legt incassobureau Credit Invest een boete van 375.000 euro op. Het bedrijf zette consumenten onder druk om rekeningen te betalen, die niet rechtsgeldig waren.
De direct leidinggevende kreeg een boete van 40.000 euro. Het incassobureau heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de boete.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kwam de onderneming - ook wel bekend onder de naam De Nederlandse Incassocentrale en waar ook Credit Pay, MKBusiness en Stichting Derdengelden Incasso Service onder vallen - op het spoor na klachten.
Dreigen
Als consumenten weigerden te betalen of opheldering vroegen over hun rekening, bleef het bedrijf hardnekkig aandringen bij de consument om de rekening te betalen. Vaak ging het om rekeningen van ongewenste abonnementen, zoals op kortingsdiensten. Het incassobureau dreigde vervolgens met gerechtelijke procedures en hoge incasso- en proceskosten.
De consumentenwaakhond heeft gegevens uit het onderzoek met het Openbaar Ministerie gedeeld. Dát onderzoek loopt nog. Incassobureau Intrum Justitia kreeg ook een tik op de vingers. Als het bedrijf zich niet aan de afspraken houdt over verbeteringen, kan het alsnog een boete krijgen.
Intimideren
Consumenten worden regelmatig gedupeerd door incassobureaus, zei de ACM al eerder. Daarom treedt het hard op tegen foute incassobureaus die mensen intimideren of onterechte kosten rekenen.
,,Bij incasso gaat het vaak om kwetsbare consumenten. Wij treden op tegen incassobureaus die de regels niet naleven. Hiermee willen wij de problemen van consumenten met incassobureaus verkleinen'', licht Bernadette van Buchem, directeur consumentenzaken van de ACM, toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tekort aan babyvoeding VS leidt tot paniek: ‘Ik heb nog maar een voorraad voor drie dagen!’
Er heerst groeiende paniek onder Amerikaanse ouders: delen van het land kampen met een nijpend tekort aan babyvoeding. Ouders lengen voeding aan of rijden uren op zoek naar poedermelk. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
DSM vindt Amerikaanse koper voor divisie die supersterke vezels maakt
DSM heeft in het Amerikaanse Avient een koper gevonden voor zijn tak die beschermende materialen maakt. Dat bedrijf betaalt ruim 1,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel dat grotendeels bestaat uit het maken van Dyneema, dat volgens DSM de sterkste vezel ter wereld is. Die vezel kan worden verwerkt in kabels, maar bijvoorbeeld ook in beschermende kleding en visnetten. -
PREMIUM
Lockdown in Shanghai legt zware druk op aanvoerketens in China en daarbuiten
De lockdown van Shanghai, China’s financiële hart en de grootste haven van het land, en de dreigende lockdown in hoofdstad Peking vergroten de al bestaande logistieke problemen. Vooral in China, maar ook daarbuiten, kan dit tot langere levertijden leiden voor het transport van spullen.
-
PREMIUM
Elektrisch over het water wordt de norm
De verduurzaming gaat nog goeddeels aan de pleziervaart voorbij. Maar dat verandert snel. ,,Over een paar jaar mag je de grachten niet meer op met een boot die op benzine of diesel loopt.’’ -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt.