Aanvoer van verse bloemen in de veilinghal van FloraHolland. De bloemen- en plantensector heeft het zwaar, nu de export vanwege de coronacrisis sterk is afgenomen.
Volledig scherm
Aanvoer van verse bloemen in de veilinghal van FloraHolland. De bloemen- en plantensector heeft het zwaar, nu de export vanwege de coronacrisis sterk is afgenomen. © ANP

Bloemen- en plantenexport hard getroffen door coronacrisis

De export van bloemen en planten heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. In de maand maart, toen veel landen vanwege het virus grotendeels op slot gingen, daalde de export van bloemen, planten, bollen en boomkwekerijproducten met ruim een vijfde in vergelijking met een jaar eerder. Vooral naar Italië, dat hard geraakt werd door het virus, werden veel minder producten vervoerd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat met voorlopige cijfers kwam, nam de exportwaarde van sierteeltproducten in maart met 22 procent af. De grootste klap in maart werd gevoeld in de snijbloemen. Hiervan daalde de totale exportwaarde in maart met 26 procent. Planten en boomkwekerijproducten leverden qua uitvoer 18 procent minder op. Bloembollen en andere sierteeltproducten zagen de waarde met een kwart dalen.

De prestaties in maart staan in schril contrast met de eerste maanden van het jaar. In januari was volgens het CBS sprake van een stijging van de exportwaarde van 10 procent. In februari werden de coronaproblemen langzamerhand merkbaar. Toch steeg de exportwaarde nog met 3 procent.

De export naar Italië daalde met 61 procent. Dit CBS-cijfer komt overeen met het beeld dat de brancheorganisatie voor exporteurs van bloemen en planten VGB half april al schetste. De VGB meldde toen dat door de coronacrisis de export naar Italië 70 procent lager uitviel.

Italië is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse sierteeltsector. Het land was vorig jaar de op vier na grootste bestemming voor bloemen, planten en andere sierteeltproducten. In totaal werd naar het Zuid-Europese land voor 400 miljoen euro aan producten uitgevoerd.

Duitsland was met een totaalbedrag van 2,6 miljard euro in 2019 de onbetwiste nummer één. Het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljard euro) en Frankrijk (1 miljard euro) volgden op gepaste afstand. België was de nummer vier in de lijst. Naar de zuiderburen werd voor 500 miljoen euro aan producten geëxporteerd.

De VGB meldde eerder dat door de crisis exporteurs in maart zo’n 198,5 miljoen euro aan exportwaarde misliepen. Aangenomen dat de crisis tot en met halverwege juni duurt en dat exporteurs 65 procent minder omzet boeken in piekmaanden april en mei, zal dit bedrag oplopen tot bijna 1,3 miljard euro, aldus de VGB.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.