'Benzineprijzen dit najaar richting de 2 euro'
Automobilisten wacht een duur najaar aan de pomp. Meerdere ontwikkelingen drijven de olieprijs naar de 100 dollar. Het prijsrecord van benzine uit oktober 2012 kan er aan gaan, verwacht benzine-watcher Paul van Selms van UnitedConsumers.
Delen per e-mail
Met name de nieuwe sancties die president Trump heeft aangekondigd voor Iran, dreigen de al hoge prijzen - 1,784 euro is de huidige adviesprijs voor benzine en €1,473 voor diesel - op korte termijn verder te doen stijgen. Vanaf november vallen daardoor wereldwijd ruim 2 miljoen vaten olie per dag weg.
Grote oliehandelaren Mercuria Energy Group en Trafigura Group melden vanmorgen dat de olieprijs kan oplopen tot 100 dollar per vat. Een vat Brent olie doet momenteel al bijna 80 dollar, bijna dubbel zoveel als medio vorig jaar.
,,De pompprijzen stijgen al een jaar en liggen nu slechts enkele centen onder het record van oktober 2012," voorziet Van Selms, die met UnitedConsumers dagelijks alle prijzen monitort. Destijds moest 1,895 euro voor een liter Euro95 worden neergeteld en 1,56 voor Diesel.
Winter
De prijzen liggen nog maar enkele centen onder het record uit 2012
Naast Iran ziet Van Selms meer nadelige ontwikkelingen. ,,Olieproducent Venezuela ligt op zijn gat door alle problemen daar, bovendien komt de winter er aan, wat de olieprijzen doorgaans ook opdrijft." Hij wijst er op dat de OPEC eerder al productiebeperkingen overeenkwam om de olie duurder te maken.
Een andere factor is de koers van de euro. Die is sinds februari ongeveer zeven procent gezakt ten opzichte van de dollar, hoewel de Europese munt recent weer wat opveert. ,,Ruwe olie wordt afgerekend in dollars. De sterkere dollar resulteert dus in een hogere olieprijs." Netto gaat het om enkele dollars per vat.
Als een vat olie door de honderd dollar breekt, zou de gevreesde 2 euro grens voor een liter wel eens snel geslecht kunnen worden. ,,Elke dollar erbij, is een cent extra aan de pomp, met name als het structureel is", stelt Van Selms.
Hard gaan
Met een adviesprijs van bijna 1,90 voor Euro95 is de twee euro dan erg dichtbij. ,,Weliswaar geven veel exploitanten tot 10 cent korting, maar dan kan het dus hard gaan."
Verder in het nieuws
-
Toezichthouder AFM: miljoenen meer nodig door brexit
De Autoriteit Financiële Markten krijgt miljoenen euro’s extra van de Nederlandse overheid. De toezichthouder zegt het geld nodig te hebben om de gevolgen van de brexit op te vangen. -
Enorme groei Action zorgt voor logistieke problemen: moeite met bevoorrading winkels
Discounter Action groeit zo snel, dat de bevoorrading van de winkels onder druk staat en de kans bestaat dat de schappen soms leeg zijn. Door de opening van extra distributiecentra wil de winkelketen de logistieke problemen oplossen. -
Deadline voor VS en China nadert, gesprekken volgende week hervat
China en de Verenigde Staten hebben vooruitgang geboekt bij hun handelsoverleg in Peking, maar zijn er nog niet uit. De gesprekken gaan volgende week verder in Washington, laten zowel het Witte Huis als de Chinese president Xi Jinping weten. -
PREMIUM
Fout regime? Nederland handelt lekker door met de Saoedi's
De Nederlandse handel met Saoedi-Arabië draait nog net zo hard als voor de diplomatieke clash met het land. De veel-besproken moord op journalist Khashoggi heeft geen enkele invloed gehad. -
PREMIUM
Duurzame buurt Tiel stookt weer volop gas: ‘De tranen springen je in de ogen’
Ruim vijftig woningen in de ‘duurzame’ buurt 7 van de wijk Passewaaij in Tiel worden al maandenlang exclusief verwarmd met gas, omdat de Warmtekoude-installatie voor de woningen door de inspectie is stilgelegd. Tot ongenoegen van het warmtebedrijf én bewoners.
-
FIOD doet inval bij bouwbedrijf Strukton wegens verdenking van omkoping
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vanmorgen een inval gedaan bij bouwbedrijf Strukton in Maarssen. Strukton wordt verdacht van het betalen van steekpenningen bij het metroproject in de Saoedische hoofdstad Riyad waar het dochterbedrijf van het beursgenoteerde concern Oranjewoud aan mee bouwt. -
Nederland koopt nu meer gas in dan het exporteert
Nederland was vorig jaar voor het eerst sinds de ingebruikname van het enorme gasveld in Groningen in de jaren 60 een netto-importeur van aardgas. Dat betekent dat er meer gas wordt ingevoerd dan uitgevoerd. -
Grolsch eist bij rechter dat Lidl stopt met Kornuit-kloon Kordaat
Supermarkt Lidl moet stoppen met de verkoop van bier met het merk Kordaat. De naam en de verpakking lijken te veel op Kornuit van Grolsch. Dat eiste Grolsch vandaag in een kort geding bij de voorzieningenrechter in Rotterdam. Grolsch en Lidl hielden de rechtszaak beiden stil.