Volledig scherm
© ANP

Bankpresident Klaas Knot blijft hoopvol over economisch herstel

Nederland gaat door een diepe crisis, zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. ,,Maar Nederland heeft een gunstige uitgangspositie om weer snel te herstellen.’’

De zuinigheid van de laatste jaren betaalt zich nu uit. ,,Tot vervelens toe hamerden we op buffers, buffers, buffers’’, aldus Knot. ,,Nu staan de overheidsfinanciën en de banken er goed voor.’’ Die ruimte wordt volop gebruikt. De regering gaat tientallen miljarden uitgeven om de gevolgen van de coronauitbraak te beperken. Ook de banken kunnen hun klanten nu ter wille zijn met een tijdelijke stop op rente en aflossing op kredieten en hypotheken.

De banken zitten ruim in het geld. Dat moet dan gebruikt worden om extra kredieten te verstrekken. ,,Het is niet de bedoeling dat het gebruikt wordt voor extra dividend of de inkoop van eigen aandelen’’, waarschuwt Knot.

De bankpresident verwacht niet dat banken alsnog in de problemen komen als de crisis langer aanhoudt. De overheid stelt zich bijvoorbeeld borg voor een groot deel van de kredieten aan het midden- en kleinbedrijf. Ook vanuit de Europese Centrale Bank komt extra geld dat de banken kunnen uitlenen.

Dip

Quote

Delen van de economie gaan nu in de winter­slaap. Maar ze zullen weer wakker worden

Klaas Knot

,,Alles is erop gericht om bedrijven door deze moeilijke periode te loodsen. ,,We gaan een stevige dip tegemoet. Als we ervoor zorgen dat er geen permanente schade komt, kunnen we ook weer goed herstellen. Delen van de economie gaan nu in de winterslaap. Maar ze zullen weer wakker worden.’’

Knot prijst het beleid van de regering, bijvoorbeeld de NOW, waarbij de overheid 90 procent van de lonen betaalt voor werknemers die door de coronacrisis thuiszitten. Er is nog wel discussie over wat allemaal als loonbetaling moet worden gezien. Zo is DNB aan het kijken of de premies voor pensioenen ook onder de regeling vallen. Pensioenpremies kunnen wel een vijfde van de totale loonkosten bedragen.

Werkgevers mogen de betaling van pensioenpremies twee maanden uitstellen, als het pensioenfonds daarmee akkoord is. Maar langer kan niet. Als de overheid de premies voor 90 procent betaalt zou dat bedrijven in nood enorm helpen. DNB overlegt daar nu over met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Italië

Nederland staat er met zijn gezonde overheidsfinanciën en sterke banken goed voor. Maar dat geldt lang niet voor alle eurolanden. Italië en Spanje worden op dit moment keihard getroffen door het virus. Die landen hebben minder ruimte om de economie aan de praat te houden.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al honderden miljarden uitgetrokken om die landen te steunen. Dat gebeurt door het opkopen van staatsleningen. Daardoor blijft de rente laag en kunnen landen de extra uitgaven tegen lage kosten financieren.

De bankpresident vindt al lang dat dit opkoopprogramma meer kwaad dan goed doet. Maar afgelopen week werd besloten het opkoopprogramma met 750 miljard euro uit te breiden. En daar ging Knot mee akkoord. ,,We staan voor een ongekende uitdaging. De ECB doet wat moet gebeuren en dat onderschrijf ik volledig.’’

,,Het opkoopprogramma zorgt voor lagere rente. Dat houdt de financieringskosten laag voor overheden, burgers en bedrijven’’, geeft Knot als reden om in te stemmen met het pakket. Er zit wel een nadeel aan voor de langere termijn. ,,Het betekent dat de rente nog langer laag zal blijven.’’

Quote

Het betekent dat de rente nog langer laag zal blijven

Klaas Knot

Pensioenkorting

Die lage rente is een probleem voor onder andere pensioenfondsen. Die hadden het toch al zwaar vanwege de ingezakte aandelenmarkten. Maar een discussie over pensioenkortingen vindt Knot voorbarig. ,,De situatie aan het eind van het jaar bepaalt of er gekort moet worden. Er kan nog veel gebeuren in de tussentijd. De discussie over mogelijke kortingen is prematuur.’’

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.