Banken krijgen harde klappen op beurs: ING en ABN Amro dalen bijna 10 procent
zorgen credit suisseDe AEX-index op het Damrak is woensdag weer hard onderuit gegaan. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt en New York zakten de beurzen weg. Vooral banken en verzekeraars kregen harde klappen door groeiende zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse. In Amsterdam sloten ING en ABN Amro vandaag bijna 10 procent lager.
Elders in Europa gingen Deutsche Bank en BNP Paribas flink omlaag. In Zürich kelderde Credit Suisse 24 procent. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank.
Door de zorgen over de bankensector gingen vrijwel alle beursfondsen in Amsterdam omlaag. De verzekeraars Aegon, NN Group en ASR gingen tot 6 procent omlaag. De AEX-index sloot 2,9 procent lager op 716,47 punten.
Ook op andere beurzen in Europa en VS gingen de financiële fondsen hard omlaag. Zo verloren de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo tot 4,9 procent.
Dinsdag wisten de banken en verzekeraars nog te herstellen van de recente verkoopgolf, die volgde op het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Beleggers maken zich nu vooral zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse.
De Zwitserse financiële instelling, die een beursnotering heeft op Wall Street, daalde met ruim 20 procent tot een nieuw dieptepunt. De door schandalen geplaagde bank staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Het concern verloor al miljarden doordat het zaken deed met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag.
Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer steun te verlenen aan de bank. Vooral die uitspraak zorgde voor onrust en de zware koersverliezen op fondsen.
Olie
Als gevolg van alle onrust kelderde ook de prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie met meer dan 4 procent tot 68,23 dollar. Daarmee daalde de prijs naar het laagste niveau in vijftien maanden. Tegelijkertijd groeide de vlucht naar goud. Sinds begin deze week werd goud, dat als veilige haven wordt beschouwd in onzekere tijden, ruim 5 procent duurder.
Dit weekend grepen de Amerikaanse autoriteiten in de bankensector. De autoriteiten namen Silicon Valley Bank (SVB) over en garanderen dat de klanten al hun tegoeden terugkrijgen. Investeerders in SVB, zoals aandeelhouders en obligatiehouders, worden echter niet gered.
Tegoeden
De autoriteiten grepen ook in bij Signature Bank en sloten de wankele cryptobank uit New York. De klanten van deze bank krijgen al hun tegoeden terug. De Federal Reserve kondigde aan dat banken extra toegang krijgen tot contant geld. Daarmee wil de centrale bank voorkomen dat andere banken gedwongen worden om staatsobligaties met verliezen te verkopen als klanten hun tegoeden opeisen.
Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody’s over de Amerikaanse bankensector zorgde toch voor weer nieuwe onrust. Volgens Moody’s zijn de vooruitzichten voor de gehele sector verslechterd door het omvallen van de twee banken.
Brussel: Gevolgen voor EU ‘beperkt’
De rechtstreekse gevolgen van het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank (SVB), Signature en Silvergate lijken voor de EU ‘beperkt’. Dat heeft Eurocommissaris Mairead McGuinness (Financiële Diensten en Stabiliteit) in het Europees Parlement gezegd. ,,Deze banken waren niet aan dezelfde strikte liquiditeitsvereisten onderworpen als alle Europese banken’’, aldus de Ierse.
Vooral de neergang van SVB zorgt voor ongerustheid op de financiële markten. In Duitsland heeft de toezichthouder een moratorium opgelegd aan de plaatselijke afdeling van de Amerikaanse bank. ,,En in Denemarken en Zweden zijn er wel vertegenwoordigingen van SVB aanwezig, maar geen operationele kantoren die deposito’s ophalen”, zei McGuinness.
Dat de drie banken konden omvallen, toont volgens McGuinness aan dat er ‘lacunes in het beheer van hun financiën’ zaten. In de EU legt de zogeheten Basel-wetgeving voorwaarden op aan alle financiële instellingen, ongeacht hun grootte, onder andere op het vlak van liquiditeitsvereisten. In de VS is dat niet het geval, aldus McGuinness. Ze stelt dat de EU wel alert moet blijven, en moet nadenken of er geen lessen moeten worden getrokken uit wat in de VS gebeurd is.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bankaandelen wereldwijd in vrije val na faillissement Amerikaanse bank voor techbedrijven
Bankaandelen zijn wereldwijd in een vrije val geraakt na het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. Dat leidt tot zorgen én slechte herinneringen aan de kredietcrisis. Is die onrust terecht? Zes vragen over de situatie. -
China fel gekant tegen exportbeperking ASML: ‘Nederland moet naar zijn eigen belang kijken’
China is fel tegenstander van de nieuwe beperkingen bij de export van Nederlandse chiptechnologie naar het land. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
Massaclaim tegen tarieven energiebedrijven: ‘2 miljard euro te veel betaald’
Claimbedrijf Gobaxter wil een massaclaim beginnen tegen energiebedrijven die vorig jaar hun variabele tarieven verhoogden. Volgens Gobaxter hebben 4,7 miljoen huishoudens samen bijna 2 miljard euro te veel betaald voor hun gas en elektriciteit. -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMMarijke Vuik
Nieuwe horecabaas stort zich op personeelstekort: ‘We laten zien hoe leuk en divers het vak is’
Koninklijke Horeca Nederland heeft sinds deze week een nieuw gezicht: de 39-jarige Marijke Vuik uit Delft. Ze neemt het stokje over van Robèr Willemsen die in coronatijd een bekende Nederlander werd. Haar eerste missie: personeel naar de horeca lokken en behouden.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer