Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
met videoDe spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De toegenomen krapte is volgens het CBS het gevolg van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 59.000) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 32.000). Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen.
In maart stonden er 451.000 vacatures open. Daarmee wordt het record van het vorige kwartaal (392.000) overtroffen. Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bij alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in het kwartaal ervoor. Na een krimp in het vierde kwartaal van 2021, toen eind december nog een lockdown gold, groeide het aantal vacatures met 15.000 het hardst in de horeca.
Werkloosheid
Verder blijkt uit de cijfers dat de werkloosheid is gedaald. In het eerste kwartaal van 2022 waren er 338.000 mensen werkloos, 3,5 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid bereikte hiermee een laagterecord in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 32.000. Bij 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen daalde de werkloosheid in het afgelopen kwartaal naar respectievelijk 2,8 en 2,4 procent en bij jongeren naar 7,3 procent.
Ook blijkt het aantal langdurige werklozen, mensen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, afgenomen naar 83.000 in het eerste kwartaal van 2022. Een kwartaal eerder waren dat er 91.000. Hiermee is de langdurige werkloosheid sinds het eerste kwartaal van 2021 vrijwel voortdurend gedaald. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk nam licht af: van 25 procent in het vierde kwartaal van 2021 naar 24 procent in het afgelopen kwartaal.
Lees verder onder de foto...
Aantrekkelijk
Werkgevers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid nu er zo’n tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Bedrijven hebben een taak ‘aantrekkelijk te zijn voor werkzoekenden als het gaat om loon, cultuur, scholing, roosters en manier van werven’, benadrukt de bewindsvrouw in reactie op de cijfers. Van Gennip erkent de ‘maatschappij-ontwrichtende probleme’ die ontstaan door de krapte.
Ze benadrukt wel dat ‘deze arbeidsmarkt ook kansen biedt voor werkzoekenden’. ,,Bijvoorbeeld voor de ruim miljoen mensen die aan de kant staan waarvan een groot deel graag zou willen werken.” Ook kan het probleem deels worden opgelost als mensen meer uren werken. ,,Nederland is kampioen deeltijdwerken”, zegt de bewindsvrouw van CDA-huize.
Oplossing
Ook volgens vakbond CNV moet er meer gebruik worden gemaakt van onbenut arbeidspotentieel om de krapte op te lossen. De miljoen mensen die ‘aan de kant staan’ zijn mensen die door werkgevers worden genegeerd, vaak omdat sommige groepen wat extra begeleiding nodig hebben of omdat ze ouder zijn, stelt CNV.
Volgens voorzitter Piet Fortuin komen 55-plussers bijvoorbeeld nog altijd moeilijk aan de bak. ,,Of ze hobbelen van het ene naar het andere flexcontract tegen slechte voorwaarden. Ongekend. Juist deze groep brengt een schat aan ervaring mee en moet een fatsoenlijke baan krijgen.” Verder meent hij dat investeringen in mensen die extra begeleiding nodig hebben zich ‘snel’ zullen uitbetalen.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Flitsbezorgers in Berlijn vechten voor hun voortbestaan
Supersnelle boodschappenbezorgers uit Berlijn haalden in een handomdraai honderden miljoenen durfkapitaal op. Maar dat groeigeld werd er ook weer razendsnel doorheen gejaagd. Nu houden investeerders de hand op de knip en lijkt de hype rondom flitsbezorging over. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Zo wil Duitsland zonder Russisch gas de winter doorkomen
De gascrisis tussen Duitsland en Rusland lijkt te escaleren. Als reactie op een mogelijke Russische gasstop kondigde de Bondsregering in Berlijn de alarmfase af, uit vrees voor een gastekort deze winter. Vijf vragen over deze kwestie. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
Vermogen Elon Musk keldert in bijna twee maanden met 100 miljard
Het vermogen van zakenman Elon Musk heeft in bijna twee maanden tijd een enorme deuk opgelopen. Musk is momenteel nog 193 miljard dollar waard, omgerekend ruim 180 miljard euro. Dat was begin april nog 288 miljard dollar. De daling volgde op het zware koersverlies van het aandeel van de elektrische autofabrikant Tesla, waarvan Musk oprichter en topman is. -
Met video
Akkoord over werkomstandigheden en lonen Schiphol, stakingen van de baan
Er is een akkoord op hoofdlijnen over de werkomstandigheden en lonen op luchthaven Schiphol. Dat heeft Schiphol-topman Dick Benschop gezegd in Den Haag. Benschop moet dinsdagavond in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de chaotische taferelen op zijn luchthaven die al weken aanhouden. -
PREMIUMColumn
Het abstracte nieuws over de stikstofmaatregelen kreeg met boer Jos een gezicht: ‘De koek is op’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.