Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
met videoDe spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De toegenomen krapte is volgens het CBS het gevolg van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 59.000) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 32.000). Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen.
In maart stonden er 451.000 vacatures open. Daarmee wordt het record van het vorige kwartaal (392.000) overtroffen. Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bij alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in het kwartaal ervoor. Na een krimp in het vierde kwartaal van 2021, toen eind december nog een lockdown gold, groeide het aantal vacatures met 15.000 het hardst in de horeca.
Werkloosheid
Verder blijkt uit de cijfers dat de werkloosheid is gedaald. In het eerste kwartaal van 2022 waren er 338.000 mensen werkloos, 3,5 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid bereikte hiermee een laagterecord in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 32.000. Bij 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen daalde de werkloosheid in het afgelopen kwartaal naar respectievelijk 2,8 en 2,4 procent en bij jongeren naar 7,3 procent.
Ook blijkt het aantal langdurige werklozen, mensen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, afgenomen naar 83.000 in het eerste kwartaal van 2022. Een kwartaal eerder waren dat er 91.000. Hiermee is de langdurige werkloosheid sinds het eerste kwartaal van 2021 vrijwel voortdurend gedaald. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk nam licht af: van 25 procent in het vierde kwartaal van 2021 naar 24 procent in het afgelopen kwartaal.
Lees verder onder de foto...
Aantrekkelijk
Werkgevers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid nu er zo’n tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Bedrijven hebben een taak ‘aantrekkelijk te zijn voor werkzoekenden als het gaat om loon, cultuur, scholing, roosters en manier van werven’, benadrukt de bewindsvrouw in reactie op de cijfers. Van Gennip erkent de ‘maatschappij-ontwrichtende probleme’ die ontstaan door de krapte.
Ze benadrukt wel dat ‘deze arbeidsmarkt ook kansen biedt voor werkzoekenden’. ,,Bijvoorbeeld voor de ruim miljoen mensen die aan de kant staan waarvan een groot deel graag zou willen werken.” Ook kan het probleem deels worden opgelost als mensen meer uren werken. ,,Nederland is kampioen deeltijdwerken”, zegt de bewindsvrouw van CDA-huize.
Oplossing
Ook volgens vakbond CNV moet er meer gebruik worden gemaakt van onbenut arbeidspotentieel om de krapte op te lossen. De miljoen mensen die ‘aan de kant staan’ zijn mensen die door werkgevers worden genegeerd, vaak omdat sommige groepen wat extra begeleiding nodig hebben of omdat ze ouder zijn, stelt CNV.
Volgens voorzitter Piet Fortuin komen 55-plussers bijvoorbeeld nog altijd moeilijk aan de bak. ,,Of ze hobbelen van het ene naar het andere flexcontract tegen slechte voorwaarden. Ongekend. Juist deze groep brengt een schat aan ervaring mee en moet een fatsoenlijke baan krijgen.” Verder meent hij dat investeringen in mensen die extra begeleiding nodig hebben zich ‘snel’ zullen uitbetalen.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Einde coronalockdown zorgt voor flinke omzetgroei horeca
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal flink meer omgezet dankzij de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen. Vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar verdubbelde de omzet zelfs bijna. Toen gold het hele eerste kwartaal nog een strenge lockdown. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
CBS: Dure energie zorgt voor grootste prijsstijging industriële goederen sinds begin metingen
De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen waren in april 29 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sprake van de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 1981. In maart waren de prijzen nog bijna 26 procent hoger dan een jaar eerder. -
PREMIUMmet video
Robot plukt aardbeien wegens personeelstekort, maar is hij wel snel genoeg?
Met een robot die aardbeien plukt kan de tuinbouwsector het personeelstekort het hoofd bieden, maar nog niet iedereen is enthousiast. ,,Mensen plukken dertig aardbeien per minuut, deze robot slechts vijftien.” -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Inflatie koelt iets af in mei, maar blijft hoog
De inflatie in Nederland is in mei gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling van de inflatie kwam vooral doordat de prijsstijging van energie zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, minder groot was. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMmet video
Kolencentrale totaal overvallen door kabinetsbesluit: ‘Een belletje was handig geweest’
Het gaat nog minstens vier weken duren voordat de Nederlandse kolencentrales weer volop kunnen draaien. Uniper, exploitant van een van de drie kolencentrales in ons land, is compleet overvallen door het kabinetsbesluit en stelt eerst veel kolen te moeten inkopen.