De logo's van 's werelds vijf grootste energiebedrijven.
Volledig scherm
De logo's van 's werelds vijf grootste energiebedrijven. © REUTERS

Aegon eist dat oliereuzen BP en ExxonMobil groener worden

Aegon stemt deze maand tijdens aandeelhoudersvergaderingen van energiegiganten BP, Chevron, Equinor en ExxonMobil voor klimaatresoluties, die hen oproepen snel te vergroenen. Dat heeft de verzekeraar, één van Nederlands grootste beleggers, vanavond bekendgemaakt.

,,Aegon Nederland vindt het van groot belang dat de doelstellingen van Parijs echt worden gehaald,” verklaart Eric Rutten, voorzitter van Aegon's Commissie Verantwoord Beleggen, de steun. ,,De vier grote oliebedrijven spelen hier een sleutelrol in. Zij hebben in onze ogen voldoende menskracht en innovatief vermogen om dit binnen hun mogelijkheden te realiseren.”

Aegon belegt in totaal 284 miljoen euro in grote olie- en gasbedrijven. De laatste jaren steunt het bedrijf actief allerlei klimaatresoluties, verder is de verzekeraar lid van de Climate Action 100+.

Het besluit is een overwinning voor groen aandeelhouderscollectie Follow This van Mark van Baal. De ex-journalist startte in 2015 met zijn pogingen Shell een groenere koers te laten varen, via het indienen van resoluties op de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Hoewel de resoluties nooit een meerderheid achter zich kregen, kreeg Follow This wél steeds meer steun van beleggers.

Bewegen

De druk op Shell om te vergroenen, nam daardoor toe. Mede dankzij de druk van Follow This formuleerde Shell afgelopen jaar als eerste grote oliebedrijf concrete ambities om zijn CO2-emissies terug te dringen en de doelen van het klimaatverdrag van Parijs te halen. 

Nu steunt Aegon de resoluties die Follow This komende maand bij Equinor en BP indient. Eerder steunde het bedrijf al de resolutie die het collectief bij Shell indiende. Bij Chevron en ExxonMobil steunt Aegon deze maand resoluties van andere groene beleggers. Zo eisen beleggers Arjun Capital en As You Sow dat Chevron openbaar maakt hoeveel broeikassen het uitstoot, waarna de directie doelen moet stellen om de uitstoot te verlagen. Ook moet Chevron een Climate Change Board instellen.

Van Baal is zeer content met Aegon's steun. ,,Aegon laat andere beleggers opnieuw zien hoe aandeelhouders een olie- en gasbedrijf kunnen bewegen zich te committeren aan het klimaatverdrag van Parijs.” 

(Verder lezen na de foto)

Mark van Baal, initiatiefnemer van Follow This
Volledig scherm
Mark van Baal, initiatiefnemer van Follow This © RV

Verantwoordelijkheid

Dat de directies van BP, ExxonMobil en Chevron tot nu toe weinig inschikkelijk lijken, zegt Van Baal niet zoveel. ,,Deze bedrijven zijn op hetzelfde punt als Shell in 2017. Shell noemde dezelfde klimaatresolutie toen ‘onredelijk’ met hetzelfde argument: wij kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor de emissies van onze producten.”