ABN Amro opnieuw onder de aandacht van Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de mogelijke rol van ABN Amro in een juridische zaak rond dividendstrippen. Dit bleek bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de bank. Er speelt ook nog een Duitse zaak rond dividendfraude. Daarvoor heeft het concern 79 miljoen euro opzij gezet.
De bank heeft voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis weer winst geboekt: 393 miljoen euro. Vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar noteerde het concern rode cijfers. Het verlies in het eerste kwartaal had vooral te maken met een schikking van 480 miljoen euro die de bank had getroffen met het Openbaar Ministerie. Dat had geconstateerd dat de controle op mogelijke criminele geldstromen en terrorismefinanciering bij de bank onvoldoende op orde waren.
Het OM doet hierin alleen nog onderzoek naar het handelen van individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm. Maar bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers bleek dat het OM de bank wel nog in het vizier heeft voor een andere kwestie. Justitie doet onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van de bank bij een zaak rond de verrekening van dividendbelasting, zo liet topman Robert Swaak in een toelichting weten. De praktijken speelden zich af tussen 2009 en 2013. Veel meer wilde hij erover niet loslaten.
Dividendstrippen
Bij dividendstrippen worden aandelen gekocht net voordat ze ex dividend gaan. Zodra het dividend binnen is, worden de aandelen weer van de hand gedaan. Dat kan voor beleggers voordelig uitpakken, maar dat hoeft niet per se. Dividendstrippen kan worden gebruikt voor het ontwijken of het onrechtmatig terugvragen van dividendbelasting.
Hoewel de bank niet uitsluit dat ze te maken krijgt ‘met financiële gevolgen als een resultaat van het onderzoek’, is er daarvoor geen voorziening getroffen. ,,De mogelijke financiële impact van het onderzoek kan op dit punt niet betrouwbaar worden ingeschat’’, klonk het.
Duitsland
In Duitsland is ABN Amro al langer betrokken bij een zaak rond dividendfraude, waarbij gebruikgemaakt zou zijn van een maas in de Duitse wet waardoor beleggers tot 2012 twee keer dividendbelasting konden terugvorderen, terwijl ze maar één keer belasting betaalden. Volgens topman Robert Swaak is de bank hierover met de Duitse belastingautoriteiten in gesprek. Het is niet duidelijk hoe de Duitse justitie de zaak precies zal aanpakken en of dit gevolgen heeft voor de bank. Wel heeft het concern hiervoor een voorziening getroffen van 79 miljoen euro, zo bleek tijdens de presentatie.
Die voorziening drukt in elk geval niet zwaar op de resultaten. De winst pakte in het tweede kwartaal aanzienlijk hoger uit dan waarop analisten hadden gerekend. Die gingen uit van 241 miljoen euro, het blijkt 393 miljoen euro te zijn geworden. De positieve resultaten dankt de bank onder andere aan eenmalige baten. Zo verdiende het concern aan de verkoop van leningen in de energiesector. Verder zag de bank zijn hypotheekportefeuille groeien. De vraag naar zakelijke kredieten in Nederland bleef wel beperkt.
Zorgen dat mogelijk nieuwe coronavarianten roet in het eten kunnen gooien, heeft de bank niet. Topman Robert Swaak zei er wel rekening mee te houden dat als de overheid straks de steunmaatregelen afbouwt, de vraag naar bankleningen bij bedrijven aantrekt. Hij verwacht niet dat daardoor veel klanten in de problemen zullen komen.
Vanwege die verbeterde vooruitzichten heeft de bank besloten een deel van het geld dat ze in coronatijd in de zogeheten stroppenpot had gestopt - bedoeld voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald - te laten vrijvallen. Het gaat om een bedrag van 79 miljoen euro. Verder meldde de bank nog dat ze, net als enkele andere banken, in oktober weer dividend gaat uitkeren aan de aandeelhouders.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De inflatie loopt op, moeten we ons zorgen gaan maken?
-
Topman moederbedrijf Albert Heijn bijt van zich af: ‘Winsten in Europa staan juist onder druk, kijk naar de feiten’
In een toelichting op kwartaalcijfers heeft topman Frans Muller van Ahold Delhaize van zich afgebeten. Het moederbedrijf van Albert Heijn krijgt flinke kritiek vanwege haar hoge winsten en omzetten, terwijl de prijzen voor consumenten alsmaar stijgen. Het beeld van inhalige multinational vindt Muller niet terecht. ,,Kijk naar de feiten. Onze winstmarges in Europa staan juist onder druk.’’ -
Vakbonden kondigen stakingen aan bij Philips
De vakbonden kondigen stakingen aan bij Philips omdat het zorgtechnologieconcern niet tegemoet wil komen aan eisen voor een nieuwe cao. Volgens FNV-bestuurder Patrick Meerts zullen medewerkers van vestigingen in Best, Drachten en Eindhoven in de loop van volgende week het werk neerleggen. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Opnieuw inval bij ABN Amro in Frankfurt in fraudezaak
De Duitse autoriteiten zijn opnieuw binnengevallen bij het kantoor van ABN Amro in Frankfurt. Volgens openbare aanklagers uit Keulen gaat om een actie in verband met een al jaren lopende zaak over dividendfraude.
-
PREMIUMmet video
‘Wat je níet moet doen is je vakantiegeld zonder doel op je rekening laten staan’
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.