ABN Amro krijgt boete van 2 miljoen euro
updateABN Amro heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Marken (AFM). De toezichthouder verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.
Het gaat om een artikel van Het Financieele Dagblad uit juli 2016, over het vertrek van toenmalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm. De bank bleek toen al een heel eind op dreef te zijn met het zoeken naar een opvolger, maar kwam pas veel later met informatie naar buiten.
Beleggers moesten bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. ,,Deze informatie betrof voorwetenschap, die ABN Amro na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken”, aldus de financiële waakhond. De bank heeft dat nagelaten en op vragen naar aanleiding van het artikel geen commentaar gegeven.
De AFM vindt de overtreding ernstig en verwijtbaar. Daarmee heeft de bank het vertrouwen in de markt geschaad, schrijft de toezichthouder in een toelichting. Een woordvoerder van ABN laat weten dat de bank kennis heeft genomen van de boete. De financiële instelling bestudeert het besluit van de toezichthouder nog.
In een eerder commentaar aan de AFM stelde ABN onder meer dat de status van het hele proces in juli 2006 niet koersgevoelig was. Toen zou nog sprake zijn geweest van een soort voorbereidende fase. Zalm zelf zou tot begin september van dat jaar nog geen knoop hebben doorgehakt over zijn eigen aftreden. Zalm vertrok met ingang van 2017 bij de bank. De bank kondigde dit in september 2016 aan.
Over wie hem ging opvolgen, werd toen niets gezegd. Zalm droeg het stokje uiteindelijk over aan toenmalig financieel directeur Kees van Dijkhuizen, die volgend jaar afzwaait als bestuursvoorzitter.
Nalatig
De bank hangt mogelijk nog een fikse boete boven het hoofd. Eind september maakte ABN bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de bank. In totaal onderzoekt justitie zeven zaken waarbij de bank onvoldoende zou hebben opgetreden.
Eén van de zaken draait om nalatigheid; ABN heeft bij het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld en ingedeeld in de laagste risicocategorie, zo meldde NRC gisteren.
Bij de halfjaarcijfers in augustus kondigde de bank al aan zijn 5 miljoen klanten door te lichten, dit op aanwijzen van De Nederlandsche Bank. ,,We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”, zei topman Kees van Dijkhuizen. De directeur sloot niet uit dat er nog een boete zou volgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenen en bestempelde ze als ‘betrouwbaar’
ABN Amro heeft bij het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten individueel te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld. Ze werden ingedeeld in de laagste risicocategorie. Dat is nog altijd het geval, zo meldt NRC.
-
update
ABN Amro belooft geen negatieve spaarrente tot 100.000 euro, Rabobank en ING minder stellig
ABN Amro belooft geen negatieve spaarrente in rekening te brengen voor tegoeden tot 100.000 euro. Dit vrijwaart ongeveer 95 procent van de klanten van de bank. Rabobank en ING zijn minder stellig. -
PREMIUMColumn
Elk gesprek met Carla is vermoeiend, bij elke vraag die ik stel, vraagt ze waarom ik deze stel
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMmet video
Meer horecazaken te koop aangeboden en vaker speelt personeelstekort een rol
In coronatijd was er volop vraag naar horecazaken maar werden er nauwelijks zaken aangeboden. Nu lijkt het tij te keren. Horecamakelaar Adhoc ziet het aantal aanvragen stijgen. En opvallend: personeelstekort speelt vaker een rol om de zaak van de hand te doen.