ABN Amro diep door het stof vanwege witwassen
,,Dit is onacceptabel en doet pijn. Het vertrouwen in ABN Amro heeft een knauw gekregen.’’ Robert Swaak, de topman van ABN Amro ging diep door het stof vanwege het falende beleid van de bank om witwassen tegen te gaan.
ABN Amro betaalt een boete van 480 miljoen euro omdat de bank de controle op mogelijke criminele geldstromen en terrorismefinanciering niet op orde had. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie besloten drie oud-bestuursleden, onder wie voormalig topman Gerrit Zalm, te vervolgen wegens witwassen.
Daarmee is ABN Amro de tweede bank, na ING, die een forse boete krijgt wegens falende controle op witwassen. ING was enkele jaren geleden zelfs 775 miljoen euro kwijt aan een schikking.
Gokverslaving
ABN Amro ging meermalen ernstig in de fout, volgens het OM. Zo kon een bedrijf, waarvan al bekend was dat het bij een grote corruptieaffaire was betrokken, ongehinderd zaken blijven doen bij de bank. En veroordeelde oplichters konden moeiteloos opnieuw een ABN-rekening openen en daarmee opnieuw frauderen.
In een ander geval kon een gokverslaafde boekhouder ruim vier miljoen van de rekening van zijn werkgever overmaken naar zijn eigen rekening en dat geld vergokken. De bank had niets in de gaten.
De gebrekkige controle speelt al sinds 2014. Op last van De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op de banken, verbeterde ABN Amro de controle. Maar het was steeds te weinig en niet effectief.
Klanten
Bij de miljoenen retailklanten, veelal mensen met een betaalrekening, stelde de risicoanalyse te weinig voor. Criminele klanten kregen daardoor onterecht het etiket ‘neutraal risico’ en werden daardoor maar oppervlakkig gecontroleerd. Dat gold ook voor de rijke klanten bij de Private Bank. ABN Amro controleerde niet altijd goed waar het vermogen vandaan kwam.
Banken hebben een poortwachtersfunctie om te voorkomen dat crimineel geld wordt witgewassen. De banken controleren daarom hun klanten. Daarbij wordt onder andere gekeken of klanten eerder veroordeeld zijn wegens criminele activiteiten of extra risico lopen op corruptie. Politici vallen daarom automatisch in een hogere risicocategorie. Risicovolle klanten kunnen ze weigeren, of aan extra strenge controles onderwerpen.
Monitoren
Daarnaast moet de bank de transacties van de klanten monitoren. Als iemand bijvoorbeeld veel contante stortingen doet moet de bank uitzoeken of dat in orde is. Een marktkoopman die op zaterdag een contante storting doet is minder verdacht dan een particulier die een paar ton komt storten in briefjes van 500 euro.
Inmiddels heeft ABN Amro al een paar duizend klanten de deur gewezen. Ook heeft de bank de controle verbeterd, onder meer door duizenden nieuwe controleurs aan te nemen. De bank investeert twee miljard euro in die verbetering.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Als je nieuw personeel niet kunt vinden, kun je het kopen door het bedrijf over te nemen
Al anderhalf jaar zetten steeds meer ondernemers hun bedrijf in de etalage. Ingegeven door personeelstekorten ruiken kopers hun kans. Als je geen personeel kunt vinden, dan koop je het bedrijf waar ze werken. -
Wat zit er achter die terugkerende storingen bij internetbankieren?
Het overkomt iedereen wel eens: je wilt een betaling doen via internetbankieren, maar de app werkt niet. Of je staat bij de kassa in de supermarkt en moet opeens contant afrekenen, omdat het pinapparaat een foutmelding geeft. Bankstoringen lijken veel voor te komen, maar waarom gebeuren ze überhaupt? -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
1
Rusland draait gaskraan dicht, kabinet voorziet nog geen problemen voor Nederland
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt morgen met de levering van gas aan het Nederlandse GasTerra. De gashandelaar, die in handen is van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat, weigerde zijn rekeningen in roebels te voldoen. Het kabinet voorziet geen problemen. -
Vanaf 2023 eenmalige vergoeding voor slachtoffers beroepsziekten
Mensen die met schadelijke stoffen werkten en daarvan ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding. De regeling start met drie beroepsziekten, te weten longkanker door asbest, allergische astma en de ‘schildersziekte’.
-
VIDEO
‘Verdachte’ Zalm weg bij Danske Bank na 480 miljoen witwasschikking ABN Amro
ABN Amro schikt voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. ,,Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN Amro ”, laat topman Robert Swaak van het financiële concern weten. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van de bank stappen topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm op bij Dankse Bank. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.