Marleen Blommaert.
Volledig scherm
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Columnist Marleen Blommaert: ‘Ik wil mensen zachtjes aan de week laten beginnen’

Marleen Blommaert (57) woont in buurtschap Luntershoek in Hulst en werkt bij Rijkswaterstaat. Sinds 2004 schrijft ze columns voor de PZC.

Heb je altijd graag geschreven?
,,Jazeker. Waar alle kinderen een hekel hadden aan opstellen schrijven, vond ik dat geweldig om te doen. Ik heb uiteindelijk taal- en literatuurwetenschappen gestudeerd.”

Hoe ben je begonnen met het schrijven van columns?
,,Ik ben verhuisd van Den Haag naar Hulst, waar ik geboren ben. De omgeving inspireerde me tot schrijven. Ik schreef kleine stukjes die ik wel leuk vond en bood die aan aan de PZC. Mijn eerste column droeg ik op aan mijn moeder, die net overleden was.”

Hoe zou je je columns omschrijven?
,,’Beeldend’, zei iemand laatst. Ik wil mensen zachtjes aan de week laten beginnen, schrijf over alledaagse dingen. Meestal vertrek ik vanuit een beeld of situatie en probeer dat te beschrijven op een aangename en heldere manier.”

Heb je wat op de plank liggen?
,,Nee, want er zijn altijd dingen waar je over kan schrijven, zeker als je het niet in het grootse zoekt. Bovendien kan ik niet ver voor de deadline werken. Dat heb ik een keer geprobeerd, maar dat lukte niet. Een paar uur van tevoren beginnen, werkt het beste voor mij. Ik heb druk nodig.”

Krijg je reacties?
,,Ja, maar meer van de mensen die ik tegenkom. Ik kan ontroerd raken van positieve reacties.”

En negatieve?
,,Ik had een keer een lollig verhaal over steunkousen geschreven, maar het was duidelijk niet de bedoeling dat ik daar de draak mee stak. Ook zeur ik vaak over de winter- en zomertijd en dat schiet ook weleens in het verkeerde keelgat. Maar ik ga niet met mensen in discussie. Als zij behoefte hebben om hun mening te uiten, dan is dat prima.”

Heb je ooit een column geschreven die je liever niet had gepubliceerd?
,,Oh, praat me er niet over. Jazeker, mijn grootste blunder en meest schaamtevolle zaak ooit... Ik schreef dat de fotozaak in Axel gesloten was, maar dat was helemaal niet het geval. Ik ben naar de winkel geweest om mijn verontschuldigingen aan te bieden en die mensen waren natuurlijk niet blij. Ik schaamde me dood. Zo’n fout heb ik niet meer gemaakt en hoop ik ook niet meer te maken.”

Wie zijn je favoriete schrijvers?
,,Ik vond de verhalen van Belcampo altijd prachtig, en ook Remco Campert schrijft heel mooi. Misschien dat ik onbewust geïnspireerd raak door hen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
    Achter de Schermen

    Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

    In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.