Jan van Damme.
Volledig scherm
Jan van Damme. © Joost Hoving

Columnist Jan van Damme: ‘Het moet herkenbaar zijn’

Hij schrijft sinds drie jaar columns, maar werken voor de PZC doet Jan van Damme (62) al sinds 1980. Hij begon als freelancer in Zeeuws-Vlaanderen, werd algemeen verslaggever in Vlissingen, maakte een uitstap naar de eindredactie, was een tijdje chef en is nu weer algemeen verslaggever.

En dat terwijl je voorbestemd was om geschiedenisles te geven…
,,Klopt, maar toen ik mijn opleiding geschiedenis afrondde, was daar geen werk in te vinden. Ik kwam bij de PZC in Terneuzen terecht, waar ze een ‘hulpverslaggever’ zochten. Ik hield van schrijven, maar had geen idee dat ik er mijn brood mee kon verdienen.”

Waar ging je eerste column over?
,,Waarschijnlijk over Zeeuws-Vlaanderen, want daar schrijf ik voornamelijk over. Er staan al zo veel columns in de krant, ik heb daarom mijn eigen hoekje gekozen. Er is niemand anders die in Groede is opgegroeid.”

Hoe zou je je columns omschrijven?
,,Ik blijf weg van sterke oordelen en vind het belangrijk om dicht bij mezelf te blijven, en daarmee hoop ik ook bij de lezers. Het moet herkenbaar zijn.”

Dat schrijven, hoe begin je daaraan?
,,De ene keer is dat lastiger dan de andere, maar ik vind altijd een onderwerp. Ik neem de krant door en kijk of er artikelen zijn waar ik iets mee kan. Zolang het maar dicht bij de lezers blijft: jij moet het net zo zeer begrijpen als ik.”

Op welke column ben je het meest trots?
,, Ik heb er een paar geschreven die heel persoonlijk waren, over mijn zus die overleden is en mijn kleinzoon van bijna drie. Toch ben ik daar zuinig mee: je moet niet alles aan de grote klok hangen.”

Wat voor reacties krijg je?
,,Ik hoopte dat als ik over Groede zou schrijven dat het ook herkenbaar zou zijn voor lezers die daar niet zijn opgegroeid. En daar slaag ik in, want ik krijg veel reacties van mensen die niets met die plek te maken hebben. Een enkele keer negatief, en dan reageer ik ook. Ik vind het leuk om in gesprek te gaan.”

Wie is je favoriete schrijver?
,,Ik las altijd met veel plezier de columns van Nico Scheepmaker. Prachtig hoe hij erin slaagde elke dag een hoekje te vullen dat je even aan het denken zette.”

Heb je naast schrijven nog tijd voor andere zaken?
,, Ik lees veel, maar dat is ook beroepsmatig, omdat ik Zeeuwse boeken in de krant bespreek… Daarnaast maak ik vooral tijd om leuke dingen met mijn vrouw te doen.”

Alle columns van Jan van Damme lezen? Klik hier.
De besprekingen van Zeeuwse publicaties door Jan van Damme vind je op pzc.nl/zeeland-geboekt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
    Achter de Schermen

    Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

    In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.