Anja Pollet van fanfare De Scheldezonen uit Nieuw Namen mist haar Vlaamse medemuzikanten. De helft van de leden komt van over de grens.
Volledig scherm
PREMIUM
Anja Pollet van fanfare De Scheldezonen uit Nieuw Namen mist haar Vlaamse medemuzikanten. De helft van de leden komt van over de grens. © Anne Hana

Zeeuws-Vlaanderen mist de Belgen: ‘We zijn niet compleet zonder jullie!’

REPORTAGEAls de coronacrisis Zeeuws-Vlaanderen íets heeft geleerd dan is het wel dat je pas weet wat je hebt, als het er niet meer is: De Belgen. Familie en vrienden over de grens hebben we al in geen maanden gezien, sporters missen hun Vlaamse teamgenoten, verenigingen hun dito leden. Ondernemers in alle sectoren missen de Belgische klanten en gasten. De omzet is minder, de gezelligheid ook.

Natuurlijk, vóór corona waren de klachten vaak niet van de lucht. Belgen verstoppen ‘onze’ wegen in de lange shopfiles op weg naar koopzondag in Hulst en Sluis. Daardoor hebben ‘we’ amper plaats om zelf te parkeren. ‘Ze’ kopen al ‘onze’ supermarkten leeg, en reserveren net het laatste plekje op de camping of plaatsje op het terras. We kennen tientallen Belgenmoppen, maar het lachen is Zeeuws-Vlaanderen de laatste maanden wel vergaan. Een goede buur is beter dan een verre vriend en nu het al maanden stil is in de straten, roept Zeeuws-Vlaanderen in koor: Belgen, we missen jullie!