Stas Peter, student Watermanagement aan de HZ. ,,Wij zijn afhankelijk van wat er stroomopwaarts gebeurt.”
Volledig scherm
PREMIUM
Stas Peter, student Watermanagement aan de HZ. ,,Wij zijn afhankelijk van wat er stroomopwaarts gebeurt.” © Lars Gobbens

Wateractivist Stas Peter: ‘Die Eerste Wateroorlog is zeker geen science fiction’

PORTRETVLISSINGEN - Stas Peter, tweedejaars Watermanagement aan de HZ, is vice-voorzitter van het European Youth Parliament for Water en lid van het Schelde Jongeren parlement. Stas is 21 jaar en maakt zich zorgen. ,,Ik kan alleen maar hopen dat er niet eerst een ramp moet gebeuren, zoals nu met corona, voordat doordringt hoe kwetsbaar we zijn. Wij zijn afhankelijk van wat er stroomopwaarts gebeurt. Reden temeer om heel zuinig te zijn op wat er al is, ons grondwater.”

Jij poetst je tanden vast nooit met de kraan open.
,,Nooit! Ik douche kort, ik doe een stop in de wasbak als ik de kraan laat lopen, ik was mijn handen niet langer dan nodig is. Als burger kun je wel degelijk een bijdrage leveren. Wassen met een volle vaatwasser of wasmachine, je tuin niet besproeien maar ‘s avonds begieten, als er minder water verdampt. Dat is vanwege corona nu nog belangrijker. Ik heb gelezen dat we deze zomer een flinke piek kunnen verwachten, niet alleen door het vele handen wassen, maar ook omdat mensen meer thuis blijven.”

  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.