Meneer De Smit wordt geholpen met zijn koffie door Maxime Casier uit Assenbroek.
Volledig scherm
PREMIUM
Meneer De Smit wordt geholpen met zijn koffie door Maxime Casier uit Assenbroek. © Anne Hana

Vlaamse studenten verpleegkunde kijken over de grens: ‘Ik voel hier geen werkdruk’

SLUIS - De zorg voor twintig bewoners van woonzorgcentrum Rozenoord in Sluis ligt de komende vier weken volledig in handen van negen Vlaamse studenten verpleegkunde. Familiegesprekken voeren, overleggen met een arts, administratie bijwerken of een oplossing bedenken als iemand uit het team een griepje onder de leden heeft. Het kan allemaal voorbij komen. Spanning is er zeker, maar het vertrouwen in het team overheerst.

De verpleegkundigen in spe worden niet volledig aan hun lot overgelaten. Ze zijn de afgelopen vier weken ingewerkt en op de achtergrond kijken hun docenten mee en geven advies als dat nodig is. En het vaste personeel? ,,Dat krijgt de tijd om de handen eens op de rug te houden, van overtollige vakantiedagen af te komen of zich te laten bijscholen”, vertelt Carine De Vos, leidinggevende bij Rozenoord. 

Volgens haar staat 90 procent van de personeelsleden positief tegenover het overnameproject. De Vos: ,,Natuurlijk zijn er enkelen die het moeilijk vinden om hun cliënten te moeten overdragen en het werk straks weer op te pakken, maar over het algemeen is men positief. De komst van jonge mensen werkt ook verfrissend. De meeste werknemers zijn al wat ouder. Door de nieuwelingen krijgen ze wat mee van de laatste ontwikkelingen in de zorg en bovendien dwingen nieuwe ogen ook om eens kritisch te kijken naar waar het misschien niet zo goed gaat. Zo werkt het project twee kanten op.”

  1. Veiligheidsregio houdt hotspots in de gaten, marechaussee controleert langs de grens tijdens Pasen
    UPDATE 20:15

    Veilig­heids­re­gio houdt hotspots in de gaten, marechaus­see contro­leert langs de grens tijdens Pasen

    MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.