Adri Goedegebuure.
Volledig scherm
PREMIUM
Adri Goedegebuure. © René Schotanus / Pix4Profs

Oorlogskind Adri vindt na 75 jaar zijn vader via DNA-onderzoek: ‘Mijn leven is nu compleet’

De bevrijding in 1944 en 1945 was een groots feest in een chaotische wereld. Canadezen, Britten, Fransen, ze werden innig onthaald met dans, zang en oranjeslingers. Nu, 75 jaar later, zijn er duizenden ‘oorlogskinderen’ die niet weten wie hun vader is. Adri Goedegebuure uit Middelburg is één van hen. De nieuwste dna-onderzoekmethodes brachten hem naar Frankrijk, Bretagne. 

Adri Goedegebuure (rechts) met zijn neef Jean-Jacques du Bourg bij het graf van Marcel Madec.
Volledig scherm
Adri Goedegebuure (rechts) met zijn neef Jean-Jacques du Bourg bij het graf van Marcel Madec. © Still uit film Oorlogskinderen

Adri houdt de rechterhand op zijn hart. Hij staat bij een graf op de begraafplaats van Le Cloître-Pleyben, een plaatsje helemaal in de neus van Bretagne. Familie Madec en Marcel Madec, de namen zijn in het marmer gebeiteld. ‘Nou pa, na 75 jaar sta ik hier, met gemengde gevoelens. Dat ik dit nog mag meemaken’. Het is de pakkende slotscène van de televisiedocumentaire 2DOC: Oorlogskinderen die maandag 4 mei op NPO2 wordt uitgezonden. Adri Goedegebuure is daarin één van de vier oorlogskinderen die via dna-onderzoek op zoek gaan naar hun onbekende vader. 

  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.