Mariëlle van Belzen bij haar minibieb in Goes.
Volledig scherm
PREMIUM
Mariëlle van Belzen bij haar minibieb in Goes. © Ruben Oreel

Kasten vol gratis boeken: Minibiebs maken het leven leuker

Als zelfs de bibliotheken de deuren sluiten, moet het wel ernstig zijn. Alle bibliotheken? Nee, zeker niet. In elk dorp, in elke stadswijk houden de minibiebs dapper stand. Van Zuidzande tot Zonnemaire. De vogelhuisjes vol boeken, aan de gevel of in de voortuin, ze bieden in deze kommervolle coronatijden een welkome mogelijkheid om makkelijk aan leesvoer te komen. 

Het zou kunnen dat Mariëlle van Belzen (1984) de Zeeuwse primeur had. In 2013 hing ze haar bibliotheekje aan de gevel in de Lincolnstraat in de wijk Goese Polder in Goes. Een gekochte kast, opvallend turquoise van kleur. Op de toen nog maar net actieve website was ze de eerste minibieb in Zeeland die zich aanmeldde. 

Twee planken goed voor zo’n vijftig boeken. ,,Deze is vooral heel mooi geïllustreerd”, wijst Mariëlle op de fantasyroman Pan’s Labyrinth van Cornelia Funke. Schrijvers als Konsalik en Catherine Cookson voelen zich volgens haar op hun plek. Net als het voor kinderen bestemde Het grote leesplezierboek van Carry Slee en Astrid Lindgrens De kinderen van Bolderburen. W.F. Hermans met zijn De donkere kamer van Damocles lijkt haar wat zwaar op de hand, die zal niet zo gauw worden meegenomen. Herman Kochs Het diner daarentegen zal vast snel een liefhebber vinden.

  1. Veiligheidsregio houdt hotspots in de gaten, marechaussee controleert langs de grens tijdens Pasen
    UPDATE 20:15

    Veilig­heids­re­gio houdt hotspots in de gaten, marechaus­see contro­leert langs de grens tijdens Pasen

    MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.