Overleg op de veranda van Jeroens huis.
Volledig scherm
PREMIUM
Overleg op de veranda van Jeroens huis. © Paul de Schipper

Jeroen Tollenaar, de Masai-man uit Terneuzen

‘Ik had een farm in Afrika.’ Zo begint het beroemde boek van de Deense schrijfster Karen Blixen, basis van de film Out of Africa. In Kenia kan een Terneuzenaar het haar nazeggen. ,,In de schaduw van de Kilimanjaro, daar groeit mijn ecoboerderij, daar staan mijn eerste tomaten en daar maal ik straks mijn koffie.”

Ik ontmoet Jeroen Tollenaar (52) in een koffiehuis in Karen, de oude Engelse kolonistenwijk aan de rand van de Keniase hoofdstad Nairobi, een wijk vernoemd naar de schrijfster. Moeder Joke Tollenaar (74), veertien dagen op bezoek bij haar zoon, is er ook. Zeeuwen onder elkaar, tussen Swahili-sprekers. Joke: ,,Goh wa’ schôôn da’ jie ‘ier bint…”

Jeroen Tollenaar is een ondernemer. En man van de wereld, type goedgehumeurde doordouwer. Geboren in de Vlooswijkstraat in Terneuzen waar opa van moeders kant een bloemenzaak had. Zijn andere opa was een stevige boer bij het gehucht De Val onderaan de Westerscheldedijk. Vader Wim runde afvalverwerkingsbedrijven. Jeroen werkte als projectmanager in Congo, West-Afrika en de Emiraten. En laatstelijk als managing director van een grote koffieproducent in Kenia.

  1. Veiligheidsregio houdt hotspots in de gaten, marechaussee controleert langs de grens tijdens Pasen
    UPDATE 20:15

    Veilig­heids­re­gio houdt hotspots in de gaten, marechaus­see contro­leert langs de grens tijdens Pasen

    MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.