De kerstperiode betekent topdrukte in de hal van Kotra. Alleen al op de vestiging in Yerseke werken 230 mensen.
Volledig scherm
PREMIUM
De kerstperiode betekent topdrukte in de hal van Kotra. Alleen al op de vestiging in Yerseke werken 230 mensen. © Johan van der Heijden

Hoe Yerseke het kloppend hart van de visindustrie werd

reportageNog aan het uitbuiken van de kerstmaaltijd? Of al bezig met de hapjes voor de jaarwisseling? De kans is heel groot dat de vis op het menu een keer in Yerseke is geweest. Het dorp staat alom bekend om schaal- en schelpdieren, maar voor veel bedrijven is verse vis veel belangrijker geworden. Op bedrijventerrein Olzendepolder verrijst het ene na het andere nieuwe pand waar vis in filetjes wordt gesneden, overgeladen en verhandeld. 

Yerseke groeide in dertig jaar uit van oester- en mosseldorp tot één van Europa’s belangrijkste draaischijven voor vis. Dagelijks rijden honderden vrachtwagens en busjes met alle denkbare soorten over Zanddijk naar de bedrijven op bedrijventerrein Olzendepolder. De handel en transport in verse vis biedt nu al werk aan honderden mensen, van visfileerders tot orderpickers en van chauffeurs tot verkopers. En het eind van de groei is nog lang niet in zicht. Hoe is het mosseldorp kampioen van de Nederlandse vislogistiek geworden?