Denise Dobbelaere-de Baets (l) en Diana Danneels-de Baets bij de grenspaal in Eede, waar koningin Wilhelmina 75 jaar (en een dag) na vijf jaar ballingschap geleden terugkeerde in Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Denise Dobbelaere-de Baets (l) en Diana Danneels-de Baets bij de grenspaal in Eede, waar koningin Wilhelmina 75 jaar (en een dag) na vijf jaar ballingschap geleden terugkeerde in Nederland. © Ruben Oreel

Diana móest er bij zijn toen Wilhelmina bij Eede het land binnenkwam

REPORTAGEVandaag zou op de grens tussen Maldegem en Eede de grote herdenking zijn, tot het coronavirus roet in het eten gooide. Vijfenzeventig jaar en één dag geleden, 13 maart 1945, zette koningin Wilhelmina na vijf jaar ballingschap voet op Nederlandse bodem. Bij Eede, waar precies op de grens een meelstreep was getrokken. Denise en Diana de Baets waren erbij.

We stoppen bij de grenspaal. Ja, hier duwde, hier elleboogde Diana zich 75 jaar geleden door een haag van toeschouwers. Ze moest en zou koningin Wilhelmina zien. Als meisje van 9 jaar kon ze dat maken. Haar zus Denise was met haar zeventien te uitgeschoten om zichzelf naar voren te dringen, maar was er wel bij. Er werd gejuicht, leve de koningin. ,,Geschreid ook”, zegt Denise, ,,voor veel mensen was het een emotioneel moment.”

Diana stond ondertussen eerste rang. ,,Ik zag de koningin over de meelstreep stappen. En weer terug, om die historische stap nog een keer te kunnen zetten. Ze stapte twee keer over de meelstreep.” Diana knikt, als ze twijfel bij haar gehoor bespeurt. Honderd procent zeker, twee keer.

Bijna iedereen op de foto is dood

De zussen De Baets nemen ons mee terug naar Wilhelmina’s historische stap over de meelstreep. Zij waren erbij. Inmiddels zijn er weinig ooggetuigen meer over. Ze wijzen op de mensen op de iconische overschrijdingsfoto, ze kennen ze allemaal. En ze zijn allemaal dood. Op één na dan toch, want Diana is rechts vooraan het kleine meisje dat er met haar neus bovenop staat.

Hieronder de iconische foto, met helemaal rechts het kleinste meisje: Diana de Baets.

De iconische foto van koningin Wilhelmina die de grens met Nederland oversteekt.
Volledig scherm
De iconische foto van koningin Wilhelmina die de grens met Nederland oversteekt. © ANP
  1. Veiligheidsregio houdt hotspots in de gaten, marechaussee controleert langs de grens tijdens Pasen
    UPDATE 20:15

    Veilig­heids­re­gio houdt hotspots in de gaten, marechaus­see contro­leert langs de grens tijdens Pasen

    MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.