Voorlopig blijft isoleren nog een van de belangrijkste wapens tegen de uitstoot van broeikasgassen; het vervangen van het gasnet is nog even niet  aan de orde.
Volledig scherm
PREMIUM
Voorlopig blijft isoleren nog een van de belangrijkste wapens tegen de uitstoot van broeikasgassen; het vervangen van het gasnet is nog even niet aan de orde. © Thinkstock

De gasketel blijft nog wel even snorren

ANALYSEHoe houden we onze huizen warm in de winter? Voorlopig nog met een vertrouwd gasketeltje, tot dat er een goed alternatief is gevonden. En tot die tijd? Isoleren en ventileren zodat je zo min mogelijk hoeft te stoken. De opstellers van de eerste versie van het plan om Zeeland naar een klimaatneutrale toekomst te leiden, hebben ervoor gekozen aan te sluiten bij de praktijk van alledag.

Verwacht geen toverformule om ons van het  aardgas af te helpen in de Regionale Energiestrategie. De RES 1.0  bestaat uit verschillende onderdelen, maar voor elke Zeeuw is het hoofdstuk over het verwarmen van de woningen zeker van belang. Nieuwbouw moet aardgasvrij zijn, maar voor de overgrote meerderheid van de woningen met een gasaansluiting is het belangrijkste advies: ,,Neem op korte termijn geen ingrijpende beslissing voor een alternatieve warmtevoorziening.”

Tsja, wat schieten we op met zo’n advies? Zo weten de Zeeuwen nog niet waar ze aan toe zijn. Het liefst hadden we in dat RES dé oplossing gezien. Kerncentrales erbij zodat we allemaal aan de elektrische kachel kunnen zitten, of aardgas vervangen door waterstof of biogas, of aardwarmte voor iedereen. Maar voor al die oplossingen is het de vraag of ze financieel en technisch haalbaar zijn.

  1. Veiligheidsregio houdt hotspots in de gaten, marechaussee controleert langs de grens tijdens Pasen
    UPDATE 20:15

    Veilig­heids­re­gio houdt hotspots in de gaten, marechaus­see contro­leert langs de grens tijdens Pasen

    MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.