Joyce en Julia. Beeld afkomstig van de geheugenkaart van Julia Rotsteeg die een groepsreis naar Zuid-Afrika maakte en op de terugweg omkwam bij de vliegramp in Tripoli.
Volledig scherm
PREMIUM
Joyce en Julia. Beeld afkomstig van de geheugenkaart van Julia Rotsteeg die een groepsreis naar Zuid-Afrika maakte en op de terugweg omkwam bij de vliegramp in Tripoli. © Julia Rotsteeg

Dagboek en foto's vertellen het verhaal van vier passagiers: ‘Ik ben hier zo gelukkig’

10 jaar na vliegramp TripoliEen droomvakantie in Zuid-Afrika eindigde tien jaar geleden voor 70 Nederlanders met een vliegramp in Tripoli. Voor de zussen Joyce (25) en Julia (21) en het pasgetrouwde stel Jeffrey (24) en Linda (26) was het de reis van hun leven, maar ook van hun dood. Het dagboek en de foto’s vertellen het verhaal van die laatste reis.

Het dagboekje ligt eenzaam in het puin van de gecrashte Airbus-330. Tussen duizenden brokstukken, persoonlijke bezittingen, groene vliegtuigstoelen, verwrongen staal en zwartgeblakerde vleugels en een kleurrijk staartstuk. Het ligt opengeslagen. Een van de pagina’s klappert zachtjes in de wind.

Op die dorre Libische zandvlakte, tussen een paar gebouwen en wat plukjes groen, eindigt op 12 mei 2010 vlucht 8U771 van Afriqiyah Airways in het zicht van de luchthaven van Tripoli. Daarbij komen 103 inzittenden om, onder wie 70 Nederlanders die op de terugweg zijn van een reis in Zuid-Afrika.