Jan Vantoortelboom.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom. © Camile Schelstraete

Bollix zelf waggelt testikelloos maar jolig door zijn hondenleven

COLUMN JAN VANTOORTELBOOMThuis ben ik degene die de dieren een naam geeft. Als schrijver wordt dat van me verwacht. Ik vind het een eer om te doen. Een dier hoort een naam te hebben. Zonder naam blijven ze hun leven lang een schaduw van het onbekende en onbekend maakt onbemind. Als een boer elke koe een naam gaf, dan zou het moeilijker zijn ze naar het slachthuis te brengen. Of een jager: kijk! Daar loopt haas Kromme Henkie, de papa van Rattekop en Snottebel. Schiet hem kapot! 

Nee. Een naam krijgen is een teken van liefde (behalve een bijnaam. De leraren die bij ons vroeger de bijnamen Flurk, Bubbel of Kapote kregen, vonden dat allerminst een blijk van liefde). Bij de kippen lag het moeilijker. Toen ik er op een gegeven moment tegen de dertig had, kon mijn geheugen het niet meer bolwerken. Bovendien was hun omloopsnelheid te hoog, want af en toe werden ze ziek of vielen ze ten prooi aan mijn honden.

 1. Online lesgeven maakt sommige leraren weer menselijk
  PREMIUM
  column Jan Vantoortelboom

  Online lesgeven maakt sommige leraren weer menselijk

  Ik ken een jongen die dit schooljaar samen met een groep vrienden tegen het ontmoedigingsbeleid van de school in, is overgestapt van 4 vmboT naar 4 havo. Voor het eerst in de schoolcarrière van die jongen, die al vanaf groep 4 gekenmerkt werd door schoolmoeheid, vertelde hij mij over zijn wedervaren tijdens de wiskundeles en met name over de persoonlijke benadering van de wiskundeleraar. Het motto van de leraar was: ‘hoe minder zielen, hoe meer vreugd.’
 2. Het leven als essay
  PREMIUM

  Het leven als essay

  Naast mijn schrijverschap ben ik docent Engels. Een onderdeel van het lesprogramma bestaat uit het schrijven van een persoonlijk essay. Toen ik enige weken geleden de opdrachtspecifieke kenmerken introduceerde en de studenten op de hoogte bracht van hoe het essay geschreven en vooral gestructureerd diende te worden, maakte ik na afloop van de les, toen ik alleen in het leslokaal achterbleef en nog zat te herkauwen op wat ik zojuist had uitgelegd, in mijn gedachten een filosofische associatie tussen het schrijven van een essay en het leven zelf.

Columns