Als je het fotograaf Jaap Wolterbeek nu vraagt, was hij liever gaan varen

VideoMIDDELBURG - Jaap Wolterbeek is pionier van de Zeeuwse persfotografie. Met film en foto's bracht hij Zeeland in de nationale media, van het NOS-journaal tot de Telegraaf.  

Helemaal zelf in de picture: als je meestal áchter de camera staat, ben je dat niet zo gewend. Jaap Wolterbeek stond er een beetje bedremmeld bij. Het was vorige maand tijdens de presentatie van het fotoboek 'Zuver Zeeuws'. De makers daarvan, Cees Maas en Jan van Broekhoven, overhandigden hem het eerste exemplaar. Een eerbetoon, Jaap is de eerste nationale persfotograaf en -filmer in Zeeland.

Jaap Wolterbeek
Volledig scherm
Jaap Wolterbeek © Ruben Oreel

Die boekoverhandiging was aanleiding om eens bij Jaap aan te kloppen. Want inderdaad, hij is een pionier geweest. In de tijd dat er nog rolletjes in de camera moesten en er kilometers moesten worden verslonden om film en negatieven bij de landelijke media te krijgen, was hij enig in Zeeland. Nu woont hij net over het spoor in Middelburg met Sarina, zijn vrouw. Hij fotografeert nog altijd met plezier. Trots laat hij zijn nieuwste aanwinst zien, een camera met een 3000 millimeterlens. ,,Als je op de boulevard van Vlissingen staat kijk je in de Apenrots in Breskens naar binnen.” Het is even zoeken op de iPad. Ha, daar is ‘ie, de foto van de boei in zee met daarachter, deels achter de horizon verzonken, het windmolenpark voor de Belgische kust. Een fascinerend beeld, vindt hij ook zelf. Met dank aan de nieuwe lens.

  1. Veiligheidsregio houdt hotspots in de gaten, marechaussee controleert langs de grens tijdens Pasen
    UPDATE 20:15

    Veilig­heids­re­gio houdt hotspots in de gaten, marechaus­see contro­leert langs de grens tijdens Pasen

    MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.