Wat mag wel en wat mag niet in het stemlokaal?
StatenverkiezingenStemgerechtigden kunnen woensdag hun stem uitbrengen voor Provinciale Staten en de waterschappen. Voor de inrichting van het stembureau en voor het uitbrengen van stemmen gelden tal van regels. Wat mag wel en wat mag niet in het stemlokaal?
Delen per e-mail
Wel: foto in het stemhokje
Een kiezer mag een foto van zichzelf maken in het stemhokje. De Kiesraad is kritisch over zulke stemfies, omdat de reden voor het maken van zo’n foto zou kunnen zijn dat iemand zijn stem voor geld heeft verkocht en daar bewijs van moet laten zien. Aan de andere kant is het maken van stemfies aantrekkelijk voor jongeren, die juist van harte welkom zijn bij verkiezingen. Na wat discussies sinds de stemfie in 2014 opdook, is besloten dat het mag.
Niet: partijposters
Bij elke verkiezing zijn er stemlokalen waar partijposters blijken te hangen, of vlaggen van buitenlandse politieke partijen, of kranten met duidelijk zichtbare advertenties van partijen. Dat mag niet; een stembureau moet neutraal zijn ingericht.
In de directe omgeving van het stembureau mag wel reclame gemaakt worden. De gemeente checkt in hoeverre dat toelaatbaar is. Om volmachten vragen is niet toegestaan. Dat laatste heet ronselen en is strafbaar.
Niet: met een ander het stemhokje in
Een stemmer moet vanwege het stemgeheim alleen het stemhokje in. Hiermee wordt ook voorkomen dat iemand wordt gedwongen ergens op te stemmen. Alleen mensen met een lichamelijke beperking en blinden en slechtzienden mogen worden geholpen.
Niet: kinderen mee het stemhokje in
Een kind mag niet mee het stemhokje in. Alleen als iemand een baby of een kindje tot drie jaar bij zich heeft kan hij of zij wel toestemming vragen aan de voorzitter van het stembureau, omdat kinderen op deze leeftijd geen invloed op het stemgedrag kunnen hebben.
Niet: gordijnen voor het stemhokje
Er mogen geen gordijnen hangen voor het stemhokje, omdat zichtbaar moet zijn wat een kiezer in het hokje doet.
Eisen stemlokaal
In het stemlokaal moet een tafel en een aantal stoelen staan voor de stembureauleden, een stembus en een of meerdere stemhokjes. De tafel moet op voldoende afstand van de hokjes worden gezet, zodat een kiezer voldoende privacy heeft. De kiezers mogen niet achter de tafel komen, maar ze moeten wel kunnen zien wat de stembureauleden doen.
1x vergissen
Wie zich heeft vergist en een verkeerd hokje heeft roodgekleurd, mag éénmaal een nieuw stembiljet vragen. Het ‘verkeerde’ stembiljet wordt ingenomen en onbruikbaar gemaakt, maar wel bewaard. Deze biljetten gaan ’s avonds terug naar het centrale stembureau. Een kiezer mag ook helemaal geen hokje inkleuren. Dat geldt als een blanco stem.
Meenemen: stempas en legitimatie
Een stemgerechtigde moet zijn stempas meenemen naar het bureau en moet zich kunnen legitimeren met paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Omdat waterschappen zich uitstrekken over gemeente- en provinciegrenzen, kan het zijn dat een stemmer bij een bepaald bureau niet kan stemmen voor het waterschap waar hij bij hoort. Gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Arnhem vallen zelfs onder het werkgebied van drie waterschappen. De kiezer wordt doorverwezen naar het juiste lokaal.
Verder in het nieuws
-
Achtste dag op rij onrustig in Den Haag: 19 aanhoudingen
Opnieuw is het onrustig geweest in Den Haag. De Haagse politie heeft gistermiddag en -avond negentien mensen aangehouden die onder meer gewelddadig waren, brand probeerden te stichten en illegaal vuurwerk bij zich hadden. -
PREMIUM
Fanatieke gamers in trek als scouts bij echte voetbalclubs
Computerspel Football Manager verzamelt meer speler- en spelstatistieken dan echte voetbalclubs. Scouts in dienst van het spel blijken in trek bij echte clubs. ‘Nu speel ik het spel gewoon in het echt.’ -
Onstuimig herfstweer in Nederland door storm Atiyah
In Nederland is het vandaag en morgen typisch herfstweer met veel regen en een stevige wind. In de loop van de middag kan de zon af en toe tevoorschijn komen. Het wordt een graad of 11. -
PREMIUM
Etiquette Een ex op de begrafenis, doen of niet? Expert geeft antwoord
Hele volksstammen zijn er verzot op: overlijdensberichten spellen. Ze geven een ultrakorte samenvatting van iemands leven. En mag een ex eigenlijk wel of niet verschijnen in de rouwadvertentie en op de begrafenis? Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema over formele en ongeschreven regels. -
Maneges in opperste staat van paraatheid door besmettelijk Rhinovirus
De maneges in de regio Groesbeek zijn in opperste staat van paraatheid. Dit vanwege een mogelijke uitbraak van het voor paarden besmettelijke en soms dodelijke Rhinovirus in de regio Kleef, net over de Duitse grens.
-
Nederland krijgt veeg mee van storm Atiyah
De meteorologische winter mag dan wel begonnen zijn, voorlopig is het meer herfst. Zondag en maandag wordt het weer bepaald door neerslag en veel wind. De bladeren die nog aan de bomen zitten krijgen het zwaar. Dinsdag zullen de bomen er een stuk kaler uitzien. -
video | update Toestand van jongen (5) die urenlang onder het puin lag in Coevorden is ‘stabiel’
De toestand van het vijfjarige jongetje dat gisteren urenlang bekneld zat onder de puinhopen van een ingestort pand in het Drentse Coevorden is inmiddels stabiel. Dat meldt de burgemeester vanmiddag. Het onderzoek naar de oorzaak van de explosie in de grillroom gaat morgen verder. -
PREMIUM
VIDEO Vergiftigd schippersechtpaar belde eerder dokter: 'die hield het op een buikgriep’
De toestand van het schippersechtpaar dat woensdag in Nieuwegein van boord werd gehaald omdat ze urenlang hadden blootgestaan aan giftige dampen, is nog steeds zeer ernstig. ,,We maken ons grote zorgen over hoe dit moet aflopen’’, meldt binnenvaartschipper Wim de Waardt vanuit het UMC in Utrecht.