Volledig scherm
© Thinkstock

Kapelle telt stembiljetten anders

KAPELLE - In Kapelle duurde het tellen van de stemmen de laatste jaren vaak opvallend lang. Woensdag zou dat wel eens anders kunnen zijn. De gemeente doet mee aan een landelijk experiment waarbij op een nieuwe manier wordt geteld.

Na het sluiten van de stembus, om 21.00 uur, wordt alleen het aantal stemmen per partij geteld en niet per kandidaat. Dat laatste gebeurt pas de volgende dag. In De Vroone in Kapelle wordt vanaf 9.00 uur voor de hele gemeente gekeken hoeveel voorkeursstemmen elke kandidaat heeft gekregen.

Deze ‘centrale telling’ heeft als voordeel dat de stembureaus op woensdagavond worden ontlast. Naar verwachting verloopt het tellen ook overzichtelijker en nauwkeuriger. Landelijk doen 76 gemeenten mee aan het experiment.

De andere Zeeuwse gemeenten tellen woensdagavond alle stemmen op zowel partij- als kandidaatsniveau. Middelburg en Terneuzen passen deze keer wel een wat andere telmethode toe. Die is niet alleen nauwkeuriger, maar levert waarschijnlijk ook flinke tijdwinst op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement