Volledig scherm
Verkiezingsbord voor de verkiezingen voor Provinciale Staten. © Rolf Hensel

Half miljoen kiezers raadplegen Kieswijzer Provinciale Staten

VERKIEZINGENMIDDELBURG - Ruim 500.000 stemgerechtigden in Nederland hebben inmiddels de Kieswijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen ingevuld. De stemhulp is de enige die voor iedere provincie beschikbaar is en inzoomt op de regionale hete hangijzers. Twijfel jij nog waar jouw stem woensdag naartoe moet? Beantwoord nog geen twintig vragen en ontdek welke politieke partij het best bij jou past. 

Stemgerechtigden die de Kieswijzer inmiddels hebben ingevuld, noemen energie en natuur als twee van de belangrijkste thema’s voor deze verkiezingen. Deze thema’s zijn daarom opgenomen in alle twaalf kieswijzers. Uit de resultaten tot nu toe blijkt dat 43 procent van de deelnemers vindt dat hun provincie het best kan bijdragen aan de overgang naar een duurzame, groene samenleving door inwoners financieel te ondersteunen bij lokale, duurzame initiatieven, zoals de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp.

Advies op maat
Naast de landelijke thema’s zoomt iedere Kieswijzer in op specifieke onderwerpen per provincie. Zo zijn in de stemhulp van Zeeland vragen opgenomen over het toerisme, de kustbebouwing en de tol op de Westerscheldetunnel. 

De Kieswijzer bestaat niet uit stellingen, maar uit vijf uiteenlopende oplossingen voor een probleem. ,,Een traditionele stemhulp bestaat uit een reeks stellingen waarmee je het eens of oneens bent”, zegt Rudy van Belkom van Het Nieuwe Kiezen en initiatiefnemer van de Kieswijzer. ,,Dat levert een te zwart-wit beeld op. In veel gevallen doet dat geen recht aan wat je vindt. In de Kieswijzer kies je bij ieder thema uit vijf uiteenlopende oplossingen voor een probleem. Daarmee is de kans veel groter dat jouw smaak er wel tussen zit. Zo krijg je als kiezer een genuanceerder beeld van welke partij het beste bij jou past.’’

48 procent
De opkomst tijdens de vorige Statenverkiezingen in 2015 was 47,8 procent. In onderstaande infografiek is te zien welke partij in een gemeente de grootste was.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement