‘Met deze benen doe ik mee voor het podium’

Tot de top van de Tourmalet zat Steven Kruijswijk bij de klassementsrenners. Thibaut Pinot won de etappe, hij pakte tijd op Geraint Thomas die eraf werd gereden op de mythische berg. ,,De Tourmalet kan een akelig ding zijn.”

Volledig scherm
Julian Alaphilippe, Steven Kruijswijk en Egan Bernal. © photo: Cor Vos

Kruijswijk klonk uiterst tevreden over zijn derde plaats in de veertiende etappe. Wat deze rit zei over de benen van de kopman van Jumbo-Visma? ,,Mijn niveau is aardig”, zei Kruijswijk tegen de NOS. Hij kreeg te maken met een luxepositie: hij had twee nog knechten over op de Tourmalet. ,,De ploeg heeft het zo goed gedaan, de jongens reden zó hard. Ik moest ze zelfs tot kalmte manen. Echt mooi om te zien.”

Of Kruijswijk gelooft in de eindzege? ,,Als ik deze lijn kan doortrekken, dan mag ik vertrouwen dat ik meedoe voor het podium.” Door zijn goede benen liep de Nederlandse kopman enkele seconden in op Geraint Thomas. Hij had niet verwacht dat de kopman van Ineos zou moeten lossen op de col. ,,Ik had verwacht dat hij de kopman zou zijn en niet Egan Bernal.”

Ook Alaphilippe kwam met Kruijswijk over de streep. ,,Ik zag opeens iets geels voorbij flitsen en dacht: dit is niet goed.” Kruijswijk staat op 2 minuut 14 van de gele truidrager.

Bekijk hieronder een samenvatting van de laatste kilometer op de Tourmalet:

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Chris Froome zoekt tijdritkilometers... met een verrekijker
    Tweets over de Tour 2020

    Chris Froome zoekt tijdritki­lo­me­ters... met een verrekij­ker

    De Tour de France van 2020 lijkt opnieuw gemaakt voor de echte klimmers. Dat bleek dinsdag in Parijs waar het routeschema werd bekendgemaakt. De enige tijdrit die in het parcours is opgenomen, voert naar de top van La Planche des Belles Filles, een zware klim in de Vogezen. Het was voor Chris Froome reden een ludiek filmpje te posten van iemand met een verrekijker. ‘Ik zoek naar de tijdritkilometers...’