Volledig scherm
PREMIUM
Onderwijsbeurs Zuid.

Zoveel kost een complete studie aan hbo of universiteit

Je zou er als ouder spontaan de hik van krijgen: een complete studie aan een hbo of universiteit voor je kind kost ongeveer 50.000 euro. Wie gaat die ruim 1.000 euro per maand betalen? 

Hbo en wo

Het Nibud Studentenonderzoek 2017 maakt duidelijk dat de kamerhuur voor uitwonende studenten veruit de grootste kostenpost is.

Gemiddelde maandelijkse uitgaven:
Huur: 417 euro
Boodschappen: 181 euro
Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
Vervoer (naast de studenten-OV-kaart): 63 euro
Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
Kleding en schoenen: 47 euro
Telefoon: 26 euro

NB: niet iedere student maakt deze kosten.
Gemiddeld zijn uitwonende studenten 1.082 euro per maand kwijt, becijferde het Nibud.
Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2018/2019 is 2060 euro, voor eerstejaars studenten is dat onlangs gehalveerd, dus 1030 euro.

Natuurlijk, iedere ouder wil zijn/haar kind het beste meegeven. En natuurlijk, er zijn ook ouders met een uitpuilende portemonnee die lachend de complete studie aftikken voor zoon- of dochterlief. Maar de meerderheid van de ouders kan dat niet, weet Marion Weijers, senior adviseur budgetvoorlichting bij het Nibud én moeder van een studerende zoon. ,,Voordat mijn zoon ging studeren, had ik al een bedragje gespaard voor zijn studie. Dankzij dat bedrag, plus de basisbeurs die toen nog bestond, zou hij weinig tot niks hoeven lenen.’’ Maar toen de basisbeurs met ingang van 2015 werd afgeschaft, werd het opeens een ander verhaal.

Weijers: ,,Ik kon het bedrag wat mijn zoon nodig had niet zomaar ophoesten. Mijn zoon moest dus gaan bijlenen via DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs.'' (zie kader) ,Hij is – hoewel ik er op tegen was – maximaal gaan lenen.'' Zijn motto ‘maximaal lenen, maximaal leven’ is populair onder studenten, merkt Weijers. En maximaal lenen bij DUO betekent in sommige gevallen (zie kader 'Inkomsten: de praktijk): ruim 1000 euro per maand.