Volledig scherm
PREMIUM
© arie kievit

Bye bye uitslapen, hello schoolritme: 'Flink aanpoten voor leraren'

Terug naar schoolTot diep in de ochtend uitslapen, lekker laat naar bed en doen wat je wil. Na zes weken zomervakantie komt maandag aan dat vrije, ongedwongen leventje een einde in de regio zuid. Voor leraren is het flink aanpoten om de kinderen weer in het gareel te krijgen. 

Volledig scherm
In de aanloop naar het einde van de schoolvakanties brengen we diverse verhalen op deze website onder de noemer Terug naar School. Dit is het eerste verhaal in deze serie. © AD

Was er maar zoiets als een aan- en uit-knop. Want na een school- en sportvrije zomer valt het veel kinderen zwaar om weer in het strakke, alledaagse ritme terug te moeten. Ze kunnen 's ochtends niet uit bed komen, liggen 's avonds in bed naar het plafond te staren als ze te vroeg gaan slapen. En dan die concentratie: de hele tijd moeten luisteren naar een leraar, huiswerk moeten maken, meedoen in een groep. 

Grappig genoeg gaat het de eerste week vaak nog goed. ,,Als ze de school eenmaal weer hebben geroken, vinden de meesten het wel leuk,'' merkt Ben Buitenhuis, leraar van groep 4 en 5. Maar dan, na een paar dagen hebben ze dat schoolritme weer te pakken. ,,Dan ontstaat het dipmoment. Het nieuwe is er weer af, ze moeten van alles.''

  1. Zorgen na vondst Anja Schaap: ‘Doodsoorzaak mogelijk nooit duidelijk’
    PREMIUM

    Zorgen na vondst Anja Schaap: ‘Doodsoor­zaak mogelijk nooit duidelijk’

    Het wordt voor pathologen een enorm karwei om de exacte doodsoorzaak van Anja Schaap vast te stellen. Dat meldt Frank van de Goot, de bekendste patholoog van Nederland, aan deze site. ,,Deze vrouw heeft waarschijnlijk zo lang in het water gelegen dat eventuele oppervlakkige verwondingen als krassen en bulten al verloren zijn gegaan. Is ze door verstikking om het leven gekomen, dan kun je dat al helemaal niet meer vaststellen.”