Volledig scherm
© stock.xchng

Zure dag voor de drie schaakteams van Het Witte Paard, maar niet voor Souburg

OVERZICHTVLISSINGEN - In de zesde ronde van de landelijke schaakcompetitie zat het de schakers van Het Witte Paard niet mee.

Het eerste team dat uitkomt in de Meesterklasse verloor nipt van HMC Den Bosch. Het tweede team verspeelde haar kansen op winst in de tweede klasse tegen koploper Philidor Leiden en het derde team had wellicht meer kunnen halen uit het duel met Goes in de derde klasse.

Meesterklasse

HWP Sas van Gent-HMC Den Bosch 4,5-5,5: Het zat de Zeeuws-Vlamingen niet mee in de ontmoeting met de Brabanders zoals wel vaker tegen deze tegenstander. Het Witte Paard kwam weliswaar achter doordat Glen de Schampheleire een trucje over het hoofd zag. Teamleider Hans Groffen had daarna genoeg van zijn verloren stelling en moest zich gewonnen geven. Warre de Waele bracht de spanning terug door een puike overwinning af te leveren. Na een nederlaag van Koen Leenhouts werd het 5-3 voor de Bossche schakers, maar de overige twee partijen leken een prooi te worden voor HWP. Rein Verstraeten kon in zijn gewonnen stelling de winst niet vinden en koos voor eeuwig schaak waarmee de nederlaag een feit was. Simon Provoost wist zijn partij nog netjes te winnen, maar dat was helaas net niet goed genoeg voor een matchpunt.

Tweede klasse C

HWP Sas van Gent 2-Philidor Leiden 3,5-4,5: Waar het eerste team net mistastte, was het scoreverloop bij HWP 2 nog extremer. Marnix van der Zalm had vroeg in de middag verloren, maar daartegenover stonden allemaal goede stellingen. Teamleider Kees Nieuwelink deed het uitstekend met een soepele overwinning en de keurige remise van Rudi Pauwels tegen een veel sterkere tegenstander gaf hoop voor de Zeeuws-Vlamingen. Daarna ging het toch mis. Johan de Zwart had zijn prachtige stelling kunnen winnen totdat hij een toren weggaf. Door de goede stelling van Harry Provoost aan het laatste bord leek het er op dat HWP 2 toch de wedstrijd zou winnen. Provoost kon niet kiezen uit de vele mogelijkheden die de winst zouden geven en liet zijn tegenstander loskomen. Daarmee verloor hij zijn partij nog en bleef HWP 2 met lege handen achter.

Derde klasse G

Souburg-Sliedrecht 5,5-2,5: De Souburgers gaan door de goede overwinning op Sliedrecht verrassend aan kop. Dit omdat Landau verrassend verloor in Bergen op Zoom en DSC Delft 3 niet verder kwam dan een puntendeling tegen De Pion 2 uit Roosendaal. De 5,5-2,5 was verdiend, al had de overwinning dikker uit kunnen vallen. Jeroen Hekhuis greep als eerste de zege door ietwat gelukkig te winnen. Invaller Roel Schroevers blunderde zijn stelling weg en René Tiggelman en Rogier van Gemert konden hun gewonnen stellingen niet winnen en moesten beiden tevreden zijn met remise. Daar tegenover stond een goede overwinning van Henrik Westerweele. Ook teamleider Roeland Alders zat aan de goede kant van de score en doordat Corné Boogaard in de slotfase in goede stelling zijn tegenstander door zijn vlag zag gaan was de mooie overwinning een feit.

Bergen op Zoom-S.Landau 4,5-3,5: Landau is koploper af na de verrassende nederlaag. Het Axelse team begon al gehavend aan de wedstrijd en kwam slechts met zeven spelers opdraven. Bergen op Zoom had haar opstelling aangepast en met succes. Zo konden Helmut Froeyman en Arthur Hugaert winnen voor Landau, maar ging het op de lage borden mis. Lydia en vader Nick Dubbeldam moesten een nederlaag toestaan en ook Hugo Froeyman, de zoon van Helmut, verloor zijn partij. De volgende ronde is een spannende aangezien dan Souburg op bezoek komt. Wellicht kan dan de koppositie heroverd worden.

HWP Sas van Gent 3-Goes 4-4: Voor de beide teams had er wellicht wat meer ingezeten en daarmee was een gelijkspel misschien wel terecht. Goes miste in Sven Stange en Jos van der Kaap belangrijke basisspelers. Joey Grochal zette de Goesenaren al snel op voorsprong door Remi Partoens van het bord te spelen. Louis Nieuwenhuijse is in vorm en gaf in een goede partij Gert van Rij het nakijken. Voor Goes waren er meevallers met remises van Erwin Kloosterman en David de Feijter die beiden minder stonden. Maxim le Clercq won aan het eerste bord, maar toch kon Goes de overwinning niet over de streep trekken. Hans Welten kon het niet bolwerken tegen Jim van de Vreede die het eindspel zeer gedecideerd naar de winst speelde. Vervolgens kon Joey van de Braak niet voorkomen dat Marc Lacrosse voor de Sassenaren alsnog een gelijk spel uit het vuur kon slepen.

Vierde klasse F

KiNG uit Tilburg kan zich opmaken voor het kampioenschap. De reserves van S. Landau werden met maar liefst 8-0 opgerold. ZSC is het enige Zeeuwse team dat een beetje fatsoenlijk op de ranglijst staat. Door een overwinning op Middelburg staat het nu derde op gepaste afstand van KiNG. Souburg 2 zat geen enkel moment in de wedstrijd tegen SVO Oisterwijk en werd met dikke cijfers verslagen. Datzelfde gebeurde ScheldeSchaak tegen SHTV uit Den Haag. De Hagenaren waren een maatje te groot. Door een kleine nederlaag van Goes 2 bij De Zwarte Dame staat Goes 2 nog steeds puntloos onderaan.

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.