Volledig scherm
© stock.xchng

Zure dag voor de drie schaakteams van Het Witte Paard, maar niet voor Souburg

OVERZICHTVLISSINGEN - In de zesde ronde van de landelijke schaakcompetitie zat het de schakers van Het Witte Paard niet mee.

Het eerste team dat uitkomt in de Meesterklasse verloor nipt van HMC Den Bosch. Het tweede team verspeelde haar kansen op winst in de tweede klasse tegen koploper Philidor Leiden en het derde team had wellicht meer kunnen halen uit het duel met Goes in de derde klasse.

Meesterklasse

HWP Sas van Gent-HMC Den Bosch 4,5-5,5: Het zat de Zeeuws-Vlamingen niet mee in de ontmoeting met de Brabanders zoals wel vaker tegen deze tegenstander. Het Witte Paard kwam weliswaar achter doordat Glen de Schampheleire een trucje over het hoofd zag. Teamleider Hans Groffen had daarna genoeg van zijn verloren stelling en moest zich gewonnen geven. Warre de Waele bracht de spanning terug door een puike overwinning af te leveren. Na een nederlaag van Koen Leenhouts werd het 5-3 voor de Bossche schakers, maar de overige twee partijen leken een prooi te worden voor HWP. Rein Verstraeten kon in zijn gewonnen stelling de winst niet vinden en koos voor eeuwig schaak waarmee de nederlaag een feit was. Simon Provoost wist zijn partij nog netjes te winnen, maar dat was helaas net niet goed genoeg voor een matchpunt.

Tweede klasse C

HWP Sas van Gent 2-Philidor Leiden 3,5-4,5: Waar het eerste team net mistastte, was het scoreverloop bij HWP 2 nog extremer. Marnix van der Zalm had vroeg in de middag verloren, maar daartegenover stonden allemaal goede stellingen. Teamleider Kees Nieuwelink deed het uitstekend met een soepele overwinning en de keurige remise van Rudi Pauwels tegen een veel sterkere tegenstander gaf hoop voor de Zeeuws-Vlamingen. Daarna ging het toch mis. Johan de Zwart had zijn prachtige stelling kunnen winnen totdat hij een toren weggaf. Door de goede stelling van Harry Provoost aan het laatste bord leek het er op dat HWP 2 toch de wedstrijd zou winnen. Provoost kon niet kiezen uit de vele mogelijkheden die de winst zouden geven en liet zijn tegenstander loskomen. Daarmee verloor hij zijn partij nog en bleef HWP 2 met lege handen achter.

Derde klasse G

Souburg-Sliedrecht 5,5-2,5: De Souburgers gaan door de goede overwinning op Sliedrecht verrassend aan kop. Dit omdat Landau verrassend verloor in Bergen op Zoom en DSC Delft 3 niet verder kwam dan een puntendeling tegen De Pion 2 uit Roosendaal. De 5,5-2,5 was verdiend, al had de overwinning dikker uit kunnen vallen. Jeroen Hekhuis greep als eerste de zege door ietwat gelukkig te winnen. Invaller Roel Schroevers blunderde zijn stelling weg en René Tiggelman en Rogier van Gemert konden hun gewonnen stellingen niet winnen en moesten beiden tevreden zijn met remise. Daar tegenover stond een goede overwinning van Henrik Westerweele. Ook teamleider Roeland Alders zat aan de goede kant van de score en doordat Corné Boogaard in de slotfase in goede stelling zijn tegenstander door zijn vlag zag gaan was de mooie overwinning een feit.

Bergen op Zoom-S.Landau 4,5-3,5: Landau is koploper af na de verrassende nederlaag. Het Axelse team begon al gehavend aan de wedstrijd en kwam slechts met zeven spelers opdraven. Bergen op Zoom had haar opstelling aangepast en met succes. Zo konden Helmut Froeyman en Arthur Hugaert winnen voor Landau, maar ging het op de lage borden mis. Lydia en vader Nick Dubbeldam moesten een nederlaag toestaan en ook Hugo Froeyman, de zoon van Helmut, verloor zijn partij. De volgende ronde is een spannende aangezien dan Souburg op bezoek komt. Wellicht kan dan de koppositie heroverd worden.

HWP Sas van Gent 3-Goes 4-4: Voor de beide teams had er wellicht wat meer ingezeten en daarmee was een gelijkspel misschien wel terecht. Goes miste in Sven Stange en Jos van der Kaap belangrijke basisspelers. Joey Grochal zette de Goesenaren al snel op voorsprong door Remi Partoens van het bord te spelen. Louis Nieuwenhuijse is in vorm en gaf in een goede partij Gert van Rij het nakijken. Voor Goes waren er meevallers met remises van Erwin Kloosterman en David de Feijter die beiden minder stonden. Maxim le Clercq won aan het eerste bord, maar toch kon Goes de overwinning niet over de streep trekken. Hans Welten kon het niet bolwerken tegen Jim van de Vreede die het eindspel zeer gedecideerd naar de winst speelde. Vervolgens kon Joey van de Braak niet voorkomen dat Marc Lacrosse voor de Sassenaren alsnog een gelijk spel uit het vuur kon slepen.

Vierde klasse F

KiNG uit Tilburg kan zich opmaken voor het kampioenschap. De reserves van S. Landau werden met maar liefst 8-0 opgerold. ZSC is het enige Zeeuwse team dat een beetje fatsoenlijk op de ranglijst staat. Door een overwinning op Middelburg staat het nu derde op gepaste afstand van KiNG. Souburg 2 zat geen enkel moment in de wedstrijd tegen SVO Oisterwijk en werd met dikke cijfers verslagen. Datzelfde gebeurde ScheldeSchaak tegen SHTV uit Den Haag. De Hagenaren waren een maatje te groot. Door een kleine nederlaag van Goes 2 bij De Zwarte Dame staat Goes 2 nog steeds puntloos onderaan.

 1. Zeeuws-Vlaming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’
  PREMIUM

  Zeeuws-Vla­ming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’

  CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Ard Kramer groeide op in West-Zeeuws-Vlaanderen, volleybalde bij het al lang ter ziele gegane Even Kijken, verkaste vanwege zijn studie richting Rotterdam en woont tegenwoordig in Barendrecht. Als teammanager van de volleybalsters van Laudame/VCN uit Capelle aan den IJssel beleefde Kramer met een plek in de bekerfinale en promotie naar de eredivisie een topseizoen. Daarmee is Kramers honger niet gestild. Midden in de coronacrisis werd hij voorzitter van een ambitieuze club.
 2. Lennen Jonker, volleyballer van Forza die triatleet wordt
  PREMIUM

  Lennen Jonker, volleybal­ler van Forza die triatleet wordt

  BRUINISSE - Na 23 jaar volleybal zet Lennen Jonker (31) een punt achter een fraaie carrière. De Schouwse aanvaller reikte tot de eerste divisie en dwong na een terugkeer bij de club waar hij begon met een sterke lichting drie promoties af. Het plafond lag in de tweede divisie, waarin Jonker met Forza twee jaar speelde. Blessures en een smalle kern zetten hem op een ander spoor. De beste Zeeuwse aanvaller van de laatste jaren richt zijn pijlen op de triatlon.
 3. Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien
  PREMIUM

  Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien

  NIEUWVLIET - De Ocean Races Academy, de vanuit Breskens en Nieuwvliet opererende opleiding voor oceaanzeilers, heeft nu ook even de wind tegen. Normaliter waren de leerlingen vol in voorbereiding op de Veronica Race, een roemruchte wedstrijd op de Noordzee. Maar door de coronacrisis mag er nu niet met groot materieel gevaren worden en dus gaat de 50ste editie van half juni niet door. ,,Dat betekent echter niet dat alles bij ons nu stil ligt”, zegt Hans Bouscholte, één van de drijvende krachten bij de academie. ,,Ook nu zijn we op het water te vinden, maar dan in kleinere boten.”