Sjoerd Leijnse was met drie treffers belangrijk voor DZK tegen De Vennen (8-11 winst).
Volledig scherm
Sjoerd Leijnse was met drie treffers belangrijk voor DZK tegen De Vennen (8-11 winst). © Yvonne Stap

Waterpoloërs van DZK en De Schelde in de dubbele cijfers tegen hekkensluiters

OVERZICHTVLISSINGEN - In Dongen wonnen de waterpoloërs van DZK (De Zeeuwse Kust) met 8-11 van hekkensluiter De Vennen. Ook De Schelde won. In de eerste klasse district haalde het uit tegen Waterproof: 5-17. Het vrouwenteam van DZK verloor met nipte cijfers van Nayade: 8-7.

Mannen. De Vennen-DZK 8-11: Bas van Houwelingen opende namens DZK de score uit een strafworp, Alex Breel en Jarno de Jonge vergrootten de voorsprong door allebei van dichtbij de bal binnen te schieten: 0-3. Toch herstelde De Vennen zich in de tweede periode en kwam het dankzij drie doelpunten van Tim Schalken op gelijke hoogte. Pablo Mol was het eindstation van een uitgespeelde overtalsituatie en ook Van Houwelingen vond weer het net, maar De Vennen kwam wederom op gelijke hoogte: 5-5. Een ijzersterke derde periode van de Vlissingers zorgden voor een nieuwe en ruime voorsprong van vier doelpunten: 5-9. DZK hield in de vierde periode het hoofd koel en liet zich niet van de wijs brengen in het warme zwembad van de thuisploeg. Hoewel De Vennen drie keer scoorde, kwam de overwinning niet in gevaar: 8-11. DZK, de nummer twee van de ranglijst, deed door de overwinning en het verlies van koploper De Linge/PCG goede zaken in de eerste klasse bond. De ploeg van coach Pim Bekkers heeft een achterstand van vijf punten, maar ook twee wedstrijden minder gespeeld.

Scores DZK: Sjoerd Leijnse 3, Bas van Houwelingen en Wouter Stap beiden 2, Alex Breel, Jarno de Jonge, Pablo Mol en Lennard Breel allen 1.

Waterproof-De Schelde 5-17: Nummer vijf De Schelde had een makkelijke avond tegen hekkensluiter Waterproof. Nadat topscorer Jomme Bruijnzeel de score had geopend vanaf vijf meter, ging het hard met de doelpunten. Het scoorde liefst zeven keer in de eerste periode en ook in de tweede periode ging het vrolijk door. Ivar Jansen van Rosendaal en twee keer Bruijnzeel zorgden voor een 0-10-voorsprong halverwege de tweede periode, toen de thuisploeg wat terug deed uit een counter: 1-10. Ondanks de treffer bleef De Schelde hoog druk zetten en in de aanval speelde het goed samen en bewoog het veel. In de derde periode scoorde beide ploegen drie keer, maar in de vierde periode vergrootte de ploeg uit Terneuzen de voorsprong: 5-17.

Scores De Schelde: Ivar Jansen van Rosendaal 5, Gijs Manhave en Jomme Bruijnzeel 3, Christian de Die en Ruben de Vos beiden 2, Sven Schieman en Mertijn Loof beiden 1.

Vrouwen. Nayade-DZK 8-7: De uitploeg begon goed aan de wedstrijd en kwam mede dankzij twee doelpunten van Loïs van den Berg op een 2-3-voorsprong. Het spel golfde op en neer en door uitsluitingen over en weer kregen beide ploegen veel overtalsituaties. Nayade was doeltreffender dan DZK en boog de achterstand om in een voorsprong: 5-4. Eline Bekkers nam haar ploeg bij de hand en schoot vanuit twee strafworpen DZK weer op voorsprong in de derde periode. Nayade kreeg de kans op wederom op gelijke hoogte te komen, maar een strafworp goed uit het doel gehouden door de jonge keepster Dena Louwerse. Toch hield de thuisploeg dankzij een sterke vierde periode de drie punten in eigen huis. Na de gelijkmaker werden twee overtalsituaties benut en leidde Nayade met 8-6. Bekkers schoot met nog dertig seconden te spelen de aansluitingstreffer binnen, maar daar bleef het ook bij: 8-7.

Scores DZK: Eline Bekkers 4, Loïs van den Berg 2, Joyce Piek 1.

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.