Alex Breel (witte cap) verdedigt tijdens DZK - Wiekslag (14-5).
Volledig scherm
Alex Breel (witte cap) verdedigt tijdens DZK - Wiekslag (14-5). © Yvonne Stap

Waterpoloërs DZK nemen sportieve revanche met grootste zege van het seizoen

OVERZICHTVLISSINGEN - Het mannenteam van DZK won in de tweede klasse overtuigend in eigen bad van Wiekslag: 14-5. De Schelde haalde ook uit tegen laagvlieger Lutra. In Terneuzen werd het 12-2. De vrouwen van DZK trokken aan het langste eind in een spannend en doelpuntrijk duel met SBC2000: 15-14.

Mannen

DZK - Wiekslag 14-5: In de heenwedstrijd leed DZK in de laatste seconden een pijnlijke nederlaag (9-8), maar in het eigen Vrijburgbad was het geen moment spannend. DZK begon uitstekend en leidde na de eerste periode al met duidelijke cijfers: 5-0. Na de 6-0 van routinier Sjoerd Leijnse in de tweede periode kon Wiekslag wat terug doen via Marcel Groothuis, die eerder een strafworp gestopt zag worden door keeper Mees Leijnse. Ook DZK kreeg een strafworp, die overtuigend werd binnengeschoten door Martijn Mechielsen.

Het sterke spel van DZK hield aan en Alex Breel bracht met twee treffers de stand naar 9-1. Groothuis was ook verantwoordelijk voor de tweede en derde treffer van Wiekslag, maar moest toezien hoe DZK uitliep naar een 12-3-voorsprong. In de vierde en tevens laatste periode waren zowel Van Houwelingen als Breel doeltreffend na mooie aanvallen en deed Wiekslag nog wat terug: 14-5. Door de grootste overwinning van het seizoen blijft DZK in het spoor van koploper De Linge/PCG met een achterstand van vijf punten en twee wedstrijden minder gespeeld.

Scores DZK: Bas van Houwelingen en Wouter Stap beiden 4, Alex Breel 3, Jarno de Jonge, Martijn Mechielsen en Sjoerd Leijnse allen 1.

De Schelde - Lutra 12-2: Tegen laagvlieger Lutra kwam ook De Schelde geen moment in de problemen. De Schelde leidde na een periode al met 4-0 dankzij doelpunten van Chiel de Pooter (2), Mertijn Loof en Christian de Die. De nummer vijf van de competitie zette de tegenstander snel vast en kon dankzij snelle counters uitlopen naar een 7-0-voorsprong. Thom Jongen zette Lutra op het scorebord door de 7-1 binnen te schieten. Het vizier van de thuisploeg werd minder scherp in de derde periode en miste veel kansen. Aan de andere kant was Rens van Veggel wel doeltreffend door de 7-2 te scoren. In de slotfase van de wedstrijd vond De Schelde de scherpte voor het doel terug en scoorde het dankzij een uitstekende vierde periode nog vijf keer: 12-2. Concurrent voor de vierde plaats RZ verloor van koploper Zeester-Meerval waardoor De Schelde de achterstand verkleind naar vier punten.

Scores De Schelde: Chiel de Pooter 3, Christian de Die, Ivar Jansen van Rosendaal en Ruben de Vos allen 2. Jomme Bruijnzeel, Jochem de Bat en Mertijn Loof allen 1.

Vrouwen

DZK - SBC2000 15-14: In een vermakelijk en doelpuntrijk duel haalde DZK na zes wedstrijden zonder overwinning weer eens de volle buit. SBC2000 miste de eerste kans en aan de andere kant schoot Loïs van den Berg namens DZK wel gelijk raak. Topscoorster Eline Bekkers verdubbelde de voorsprong, maar de uitploeg boog de achterstand razendsnel om in een voorsprong: 2-3. De jonge Lizzy Kikkert scoorde fraai de gelijkmaker.

Het bleef stuivertje wisselen tussen beide ploegen in de tweede periode en na drie doelpunten aan beide kanten was het Tara O'Neill dat SBC2000 op een 6-7-voorsprong bracht. DZK boog de achterstand dankzij een ijzersterke fase om in een voorsprong nadat Eline Bekkers van grote afstand doel trof: 10-9.

In de allesbeslissende vierde periode vergrootte Van den Berg de voorsprong, maar onder andere een benutte strafworp bracht beide ploegen weer naast elkaar: 11-11. Gesteund door het thuispubliek bleef DZK op zoek naar de overwinning en die kwam er ook. Wederom de goed spelende Van den Berg scoorde vijftig seconden voor tijd met een boogbal de 15-13. SBC2000 deed nog wat terug, maar DZK trok de overwinning over de streep: 15-14.

Scores DZK: Eline Bekkers 6, Loïs van den Berg 5, Lizzy Kikkert 2, Joyce Piek 2.

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.