Ardito in de aanval.
Volledig scherm
Ardito in de aanval. © Frans Boogaard

Veerkrachtig Ardito boekt belangrijke zege

OVERZICHTVLISSINGEN - De volleybalsters van Ardito boekten in de eerste klasse een belangrijke zege. De Souburgse formatie kwam tegen Volley Tilburg tot twee keer toe terug van een achterstand en won uiteindelijk met 3-2. YVC (0-4) en VVS'92 (1-3) leden een nederlaag.

BOK (4-0) en Stevo (1-3) handhaafden zich in de promotieklasse B door winst in de subtop. Forza verloor in de promotieklasse A met 3-1 van Next Volley Dordrecht 3. De mannen van AVC'87 pakten in de eerste klasse met 4-0 uit tegen Voko 3. Een klasse hoger won Forza met 1-3 bij Vollido.

Vrouwen

Next Volley Dordrecht 3-Forza 3-1 (25-11, 25-13, 24-26, 25-18): Met Bonny Leenders, Manon Smolders en Jaida van Breda uit het tweede team als vervangsters van Celine Kooman, Willemijn Verkamman en de verre van fitte Marit Klein was het voor Forza in het begin zoeken. De thuisploeg bestookte de Schouwse equipe met een lastige opslag. Forza kreeg pas voet aan de grond toen Bonny Leenders als libero bij een ruime achterstand in de tweede set in het veld kwam. Na twee ruime nederlagen pakte Forza de goede draad op. Lisa Weeber zette met een goede servicebeurt aan voor een fase, waarin collectief sterk werd gespeeld. Na winst in de derde set gloorde er hoop op meer. Zo ver kwam het echter niet.

BOK-Cegelec Zuvo 4-0 (27-25, 25-20, 25-20, 25-15): Een spel van kat en muis tussen het hoog geklasseerde BOK en staartploeg Zuvo. Die kloof op de ranglijst leidde in de eerste set tot gemakzucht. BOK was niet bij de les, speelde slordig en bakte er serverend niet veel van. Dat resulteerde in een vroeg opgelopen achterstand, die pas in de slotfase - vooral door de uitblinkende Stephanie Hoosemans - werd gerepareerd. Ilja Amperse scoorde als libero een ruime voldoende, Michelle van Dienst speelde meer dan verdienstelijk. Tegen een rommelig spelende tegenstander kwam BOK in het restant van het duel ondanks een zwakke start in de derde set niet meer in de problemen.

Gepidae-Stevo 1-3 (20-25, 23-25, 27-25, 10-25): Stevo speelde een puike wedstrijd en profiteerde in de sets die werden gewonnen van een prima service. In de eerste set werd daarmee al vroeg een gaatje van vijf punten geslagen. Die marge bleef de hele set behouden. Daarna kwam de thuisploeg, die vier weken niet had gespeeld, beter in het ritme. Stevo stond binnen de kortste keren met 7-2 achter, kreeg toch vat op de opslag en bleef zelf lastig serveren. Dat leidde tot een nieuwe setzege. In de derde set liep Gepidae vijftien punten uit, maar was Stevo uiteindelijk toch nog kansrijk. Na verlies maakte Stevo zich op voor een lastig slot, maar was er geen vuiltje aan de lucht. Stevo liet de thuisploeg alle hoeken van de zaal zien en won erg ruim.

Ardito-Volley Tilburg 5 3-2 (22-25, 25-20, 14-25, 25-16, 15-10): Een gespannen spelend Ardito werkte tegen de nummer laatst van de eerste klasse tot twee keer toe een achterstand weg en had in de laatste set de langste adem. In een rommelig duel liet een matig serverend Ardito zich aanvankelijk op alle fronten aftroeven. Op momenten dat er meer servicedruk werd gegeven, had de thuisploeg het beste van het spel. Nadat hard werkend en met veel veerkracht een vijfde set uit het vuur was gesleept, speelde Ardito met veel variatie. Daarmee werd de druk opgevoerd en de basis gelegd voor de winst.

VVS’92-Apollo 1-3 (21-25, 25-20, 19-25, 21-25): Ondanks de nederlaag hield VVS'92 met de ruime nederlaag eerder dit seizoen in Numansdorp in gedachten een goed gevoel aan de ontmoeting met Apollo over. Destijds sloeg VVS'92 slechts 65 punten bij elkaar. De degelijk spelende thuisploeg boog in de tweede set een 2-9 achterstand om in winst en klampte in de andere sets lang aan. VVS'92 maakte te weinig gebruik van de gaten in het Zuid-Hollandse achterveld, maar toonde vooral veerkracht in fases dat het even wat minder ging. De harde aanval van Apollo gaf uiteindelijk de doorslag. 

YVC-Vollido 0-4 (12-25, 17-25, 19-25, 19-25): Vollido was een maatje te groot voor YVC, dat naarmate de wedstrijd vorderde wel meer tegenstand bood. De koploper serveerde ijzersterk en bracht de thuisploeg daarmee in problemen. YVC kwam nauwelijks aan aanvallen toe en leed in de eerste twee sets een ruime nederlaag. Daarna bood een hard werkend YVC meer dan verdienstelijk partij, maar bleef de beloning uit. Paula Wildeboer speelde degelijk, Sandra de Koeijer bestookte de gasten met een lastige opslag. YVC klampte in de resterende sets enige tijd aan, maar moest in de slotfases toestaan dat Vollido twee keer aan het langste eind trok.

Mannen

Vollido-Forza 1-3 (17-25, 15-25, 25-21, 19-25): Een knappe zege van Forza, dat alleen in de derde set zijn meerdere moest erkennen in de thuisploeg. Met Maurits van de Velde (midden) en Willem van Gilst (serverend, passend en aanvallend) als gangmakers was Forza in de eerste twee sets heer en meester. De Zeeuwen serveerden erg sterk, haalden de angel daarmee uit de Zuid-Hollandse aanval, en speelden sterk in de side-out. Met een andere spelverdeler kwam Vollido in de derde set terug in de wedstrijd. Forza werd verdedigend op proef gesteld en kwam aanvallend minder door. Na verlies herpakte de Schouwse formatie zich. Vanuit een stabiele pass werden de buitenaanvallers goed in stelling gebracht. Met een goede service leidde dat tot de beslissende setzege.

AVC’87-Voko 3 4-0 (25-16, 25-22, 25-19, 25-15): Libero Marvin van der Zande is door een knieblessure voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Met de uit het derde team opgeviste Robin Fraiponts (die in het achterveld overigens prima speelde) beschikte AVC'87 toch over acht man. De thuisploeg speelde sterk. De pass kwam goed, de set-ups waren prima en Daniël Quist en Arjen Zandijk namen de Thoolse formatie in aanvallend opzicht op sleeptouw. Omdat door een prima opslag de keuzes voor de Oosterhoutse spelverdeler werden beperkt, kwam AVC'87 in verdedigend opzicht niet in de problemen.

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.